Výťahy vraj ohrozuje organizovaná banda

30.11.2006
Páčil sa vám článok?

Len v mestskej časti Nové Mesto zmizlo v posledných dňoch vyše tridsať cievok odkláňacieho magnetu z výťahov. Vlastníkom domov tým vznikla škoda vyše stotisíc korún - výmena jednej cievky stojí okolo štyroch tisíc.

Podľa slov hovorkyne novomestského starostu Valérie Reháčkovej zlodeji zaútočili na domy v oblasti Račianskej ulice - na Sibírskej, Šancovej, Smikovej, Kukučínovej, Račianskej a Riazanskej ulici. Na Ulici čs. parašutistov museli z tohto dôvodu dokonca odstaviť dva výťahy v jedenásťposchodových domoch. Samospráva preto vyzýva obyvateľov domov, aby nevpúšťali do vchodov neznáme osoby. Existujú oprávnené obavy, že krádeže cievok, ktoré strážia bezpečnosť cestujúcich, sa rozšíria aj do iných lokalít mestskej časti.

Podľa informácií z jednej výťahárskej firmy sú celomestské straty oveľa väčšie, až hrozivé. „V Bratislave sme zaregistrovali sedemsto krádeží cievok odkláňacieho magnetu a v Prahe je počet krádeží ešte vyšší,“ uviedol pracovník firmy. Vyvrátil názor, že ide o dielo zlodejov farebných kovov. Odborníci na výťahy majú informácie, ktoré poskytli aj polícii, že magnety vykráda organizovaná skupina, ktorá ich cez Rakúsko vyváža do Ázie. Potvrdil, že krádeže priamo ohrozujú život a zdravie cestujúcich. Cievky spínajú elektromagnety, ktoré na jednotlivých poschodiach odblokujú dvere výťahu i výťahovej šachty, za jazdy naopak dvere blokujú.

Hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva Tatiana Kurucová sa v tejto súvislosti vyjadrila, že polícia venuje poškodzovaniu verejnoprospešných zariadení i majetku v súkromnom vlastníctve rovnakú pozornosť ako akejkoľvek inej protiprávnej činnosti. T. Kurucová zároveň apeluje na občanov, aby prípady, o ktorých vedia, alebo sú priamo ich svedkami, ihneď oznámili polícii osobne či telefonicky.

Páčil sa vám článok?