FOTO: Majiteľka nechala psa v zatvorenom aute na parkovisku - mohla ho horúčava zabiť?

12.6.2019

Zdroj: FB Polícia Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Na parkovisku pred nákupným centrom LIDL na Mamateyovej ulici sa včera odohrala malá dráma, keď náhodná okoloidúca zbadala v zatvorenom aute psa - pudlíka, ktorý podľa nej trpel nielen pre horúčavu - vonku bolo v tom čase 33 stupňov, ale aj preto, že tam podľa nej nemal žiaden vzduch. A keďže pes už nie je vec, tak sa prípadom zaoberá aj bratislavská polícia!

"Dobrý deň želám. Včera nechala vodička auta zavretého psa vo vozidle a ani škárku okna mu neotvorila. Kľudne si nakupovala v Lidli na Mamatejovej ulici v Petržalke. Po upozornení, že čo to urobila a prečo nechala zavreté živé stvorenie v 33-stupňovej horúčave sa na mňa osopila, nech sa nestarám, že ona si potrebuje nakúpiť a že jej je tiež teplo v aute. Prosím o upozornenie a prikladám aj foto. Viem, že je to len zviera, ale prečo má trpieť za ľudskú hlúposť," napísala pani Lukáčová na bratislavskú políciu, ktorá daný prípad už prešetruje. V aute totiž musela byť ešte väčšia teplota než bola tá vonkajšia a pes mohol byť pri dlhšom pobyte vo vozidle v bezprostrednom ohrození života! 

Zdroj: FB Polícia Bratislavský kraj

Nový zákon o veterinárnej starostlivosti, ktorý platí od 1. septembra minulého roku totiž myslí aj na psov ponechaných alebo zabudnutých v rozpálených autách. Doteraz každoročne takýmto krutým spôsobom uhynulo viacero zvierat a to najmä preto, že človek, ktorý chcel psa zachrániť, sa totiž vystavoval riziku až trestného stíhania za to, že rozbil okno na cudzom aute. Posudzovala sa totiž hodnota psa k hodnote okna, a ak šlo o kríženca, ktorý stál menej ako okno, človeku hrozilo stíhanie za to, že spôsobil škodu na cudzom aute. „Podľa novely zákona už zviera nie je vec, takže okno už budeme môcť rozbiť bez hrozby zodpovednosti za škodu,“ vysvetila Bratislavským novinám Zuzana Stanová, právnička a zvieracia ombudsmanka.

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie