K akým narušeniam zákona zatiaľ došlo počas MS v hokeji v Bratislave?

21.5.2019
Páčil sa vám článok?

Na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji sa dnes končia zápasy v základných skupinách, zajtra je na programe voľný deň a tak nastal vhodný čas na malú inšpekciu verejného poriadku. Zisťovali sme na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru SR, aké porušenia zákona a priestupy museli v našom hlavnom meste v súvislosti so svetovým šampionátom.

Na otázky Bratislavských novínodpovedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ SR v Bratislave Lucia Mihalíková.

Koľko fanúšikov a z akých krajín bolo počas doterajšieho priebehu MS v ľadovom hokeji zadržaných v CPZ- kách a z akých dôvodov? 

Do cely policajného zaistenia boli počas konania sa MS 2019 v ľadovom hokeji na Slovensku umiestnené tri osoby. V jednom prípade to bol Bratislavčan, teda Slovák pre podozrenie z prečinu výtržníctva a v druhom prípade to boli dve osoby - občania Švajčiarska, pre podozrenie z prečinu poškodzovania cudzej veci. Všetky tri osoby boli obmedzené na osobnej slobode na Trnavskej ceste v zmysle § 85 ods 2 Trestného poriadku, to znamená, že sa jednalo o osoby, ktoré boli pristihnuté pri trestnom čine alebo bezprostredne po ňom. 

Zaznamenali ste počas svetového šampionátu aj zvýšený počet krádeží? Aké predmety boli pri nich odcudzené? 

Doteraz sme v priebehu svetového šampionátu v ľadovom hokeji zaznamenali jeden prípad krádeže. Poškodeným bol občan Lotyšska, ktorému doposiaľ neznámy páchateľ z motorového vozidla odcudzil dva notebooky, foto kameru a osobné veci. Škoda spôsobená krádežou bola vyčíslená na 3 300,- eur. Prípad vyšetruje odbor kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave III.

Aké porušenia zákona alebo priestupky sa najčastejšie vyskytli a museli ich policajti riešiť? 

V okolí zimného štadióna na Trnavskej ceste policajti zaznamenali najčastejšie priestupky podľa § 25 ods. 6 písm. b) zákona č. 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí, keď sa tu vyskytovali osoby, ktoré bez oprávnenia organizátorom podujatia distribuovali, sprostredkúvali, predávali alebo ponúkali na predaj vstupenky na zápasy hokejových MS v ľadovom hokeji. A zaznamenali sme aj porušenia zákona č. 372/1990 Zb., teda priestupky proti verejnému poriadku podľa § 47 ods. 1 písm. a), ktorý hovorí o neuposlúchnutí výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci ako aj písmena d) o znečisťovaní verejného priestranstva.

(lb)

Páčil sa vám článok?