VIDEO: Policajti o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - verejnosť neverila, že ju objasníme

21.2.2019
Ján Kuciak a Martina Kušnírová
Páčil sa vám článok?

Celé Slovensko si dnes pripomína smutné 1. výročie od smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dvojica bola zavraždená v stredu 21. februára 2018 vo večerných hodinách, ale ich telá sa našli až po víkende, teda v pondelok. Verejnosť dlho neverila, že sa ohavný čin podarí objasniť, ale osoby, ktoré ho spáchali sú už za mrežami...

Stále však nie je známy skutočný objednávateľ vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, spolu s ktorým prišla o život aj jeho nastávajúca manželka Martina Kušnírová. Obaja mali len 27 rokov. Ich smrť zasiahla a poznačila doslova celú republiku. Ľudia vyšli na námestia vo veľkých počtoch vo viacerých slovenských mestách a žiadali, aby bol tento skutok čo najskôr vyšetrený a jeho páchatelia odhalení a potrestaní. Poprava dvoch mladých ľudí mala vplyv aj na politickú situáciu v krajine a viedol k demisii ministra kultúry Mareka Maďariča, ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej a po verejnom tlaku napokon odstúpil aj minister vnútra Róbert Kaliňák ako aj premiér Robert Fico. Toho vo funkcii nahradil Peter Pellegrini. Policajného prezidenta Tibora Gašpara hlas ulice nedonútil odstúpiť z funkcie, ale aj ten napokon skončil a na čelo zboru sa v júni 2018 postavil Milan Lučanský. Zdá sa, že po jeho nástupe sa vyšetrovanie vraždy pohlo správnym smerom a už v októbri polícia zadržala pravdepodobného páchateľa - strelca Tomáša Sz., jeho pomocníka - šoféra Miroslava M., sprostredkovateľa Zoltána A. ako aj objednávateľku Alenu Zs., ktorá za zastrelenie Jána Kuciaka mala zaplatiť vrahom 50-tisíc eur.

Polícia dnes pri príležitosti prvého výročia od smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zverejnila na sociálnej sieti aj toto video:     

Zároveň poskytla verejnosti aj nasledujúcu inventúru Akcie NEWS

V septembri 2018 bolo vykonaných:
- 12 domových prehliadok
- 19 prehliadok iných priestorov alebo pozemkov
- 10 zadržaných osôb
- 570 zaistených stôp (zbrane, strelivo, komunikačné prostriedky, listinné dokumenty, počítačová technika, pamäťové zariadenia a iné)

AKCIA NEWS II (október 2018):
- 21 domových prehliadok,
- 5 prehliadok iných priestorov vrátane MV,
- celkovo bolo zaistených cca 150 stôp z toho boli hlavne zaistené 2 OMV, rôzne zbrane a rôzne strelivo, viacero MT- 12, SIM kariet, PC a notebooky- 4, USB klúče- 6

AKCIA V MAĎARSKU (október 2018):
- 4 domové prehliadky
- 2 zadržané osoby,
- cca 70 zaistených stôp (počítače, mobilné telefóny, dokumenty)

K dnešnému dňu boli zatiaľ obvinení:
1. Tomáš Sz.: úkladná vražda (vykonávateľ)
2. Miroslav M.: úkladná vražda (účastníctvo)
3. Zoltán A: úkladná vražda (pomoc)
4. Alena Zs.: úkladná vražda (objednávateľ)

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie