Skorumpovaní policajti budú musieť odísť

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O možnostiach zefektívnenia činnosti a zvýšenia dôveryhodnosti mestskej polície, o zámere jej pretransformovania na metropolitnú políciu a úlohách, ktoré pred ňou stoja, sme sa pozhovárali s novovymenovanou náčelníčkou bratislavskej Mestskej polície Zuzanou ZAJACOVOU.

- Mojím hlavným zámerom je pozdvihnutie úrovne mestskej polície. V smere k občanom pôjde o to, aby sa obyvatelia i návštevníci hlavného mesta cítili bezpečne. Chcem, aby každé protiprávne konanie, ktoré vedie k narušeniu verejného poriadku a zakladá skutkovú podstatu priestupku, bolo objasnené a aby v tomto smere platil princíp nulovej tolerancie. S tým súvisí zámer vytvorenia okrskového systému, založený na miestnej znalosti konkrétneho policajta, ktorý dôverne pozná prostredie. Budem sa tiež usilovať, aby mestskí policajti zlepšili svoje správanie k občanom a aby sa zvýšila dôvera občanov k mestskej polícii.

Aké sú vaše ďalšie konkrétne predstavy o zmenách v mestskej polícii?

- Je potrebné, aby sa pri prijímaní do mestskej polície robil výber, a nie nábor. Len tak možno dosiahnuť, aby v nej pôsobili ľudia, ktorí majú na to všetky morálne i odborné predpoklady. Úroveň mestskej polície chcem pozdvihnúť aj tým, že chcem zorganizovať sériu vzdelávacích aktivít, neopomenúc pritom jazykovú vybavenosť. Ďalšiu svoju úlohu vidím v potláčaní korupcie. V súčinnosti s Policajným zborom SR chcem veľmi tvrdo postupovať pri odhaľovaní korupčného správania v radoch mestskej polície. V tomto smere budem tvrdá a nekompromisná a ak zistím takýto nedostatok, ľudia, ktorých sa to bude týkať, budú musieť rady mestskej polície opustiť.

Hovorí sa o potrebe transformovania mestskej polície na metropolitnú políciu so širšími právomocami a jednotným velením, ktorej súčasťou by sa stali aj príslušníci štátnej poriadkovej polície. V akom štádiu sú tieto zámery?

- Zámer existuje, na jeho realizáciu je však potrebné množstvo legislatívnych krokov. V súčasnosti sa vytvára odborná pracovná skupina zložená zo zástupcov Prezídia Policajného zboru SR a mestskej polície, ktorej úlohou je vyhodnotiť všetky legislatívne podmienky umožňujúce vytvorenie takéhoto útvaru. Pracovná skupina sa má prvýkrát stretnúť v priebehu júna alebo júla.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?