Bude mať mesto metropolitnú políciu?

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O potrebe zásadných zmien v pôsobení Mestskej polície i Policajného zboru v Bratislave sme sa pozhovárali s predsedom komisie pre ochranu verejného poriadku mestského zastupiteľstva Jánom LANGOŠOM.

- Bratislavčania sú oprávnene nespokojní s ochranou verejného poriadku. Denne sme svedkami bezohľadnej jazdy vodičov, parkovania na chodníkoch a trávnikoch, vandalizmu, ohrozovania verejných mravov, pouličnej prostitúcie, žobrania, obchodovania s drogami a pouličnej kriminality. Preto považujeme za nevyhnutné spojiť obe zložky pod jedno velenie a podriadiť ich primátorovi. Spojením poriadkovej polície, ktorá je dnes súčasťou Policajného zboru, s Mestskou políciou by vznikla jednotná metropolitná polícia s pôsobnosťou na území hlavného mesta. Mala by byť vybavená všetkými právomocami potrebnými na ochranu verejného poriadku a kontrolovaná mestským zastupiteľstvom. Je tu otvorená otázka, či by nebolo vhodné okrem poriadkovej spojiť s mestskou políciou aj dopravnú políciu.

Aké by bolo rozdelenie kompetencií medzi metropolitnou políciou a Policajným zborom?

- O tom je potrebné diskutovať. Spolu s primátorom Andrejom Ďurkovským už máme dohodnuté rokovania s ministrom vnútra i s predsedom vlády. Vláda sa musí rozhodnúť, či chce mať bezpečné hlavné mesto. Pokiaľ ide o kompetencie, štátu by ostala ochrana bezpečnosti (kriminálna polícia, vyšetrovatelia), ochrana verejného poriadku by však mala byť v plnom rozsahu delimitovaná mestám, respektíve regiónom. Metropolitná polícia by mala mať všetky kompetencie, ktoré má v súčasnosti štátna poriadková polícia, plus kompetencie súčasnej mestskej polície.

Mesto nemá dostatok finančných prostriedkov, mestskí policajti sú zle platení. Z čoho by bola financovaná metropolitná polícia?

- Spojili by sa nielen právomoci a sily, ale aj financie - metropolitná polícia by mala byť financovaná z mestského rozpočtu i z každoročnej dotácie vlády. Pritom by sa mali vyrovnať aj platy mestských a poriadkových policajtov a v metropolitnej polícii by mali byť vyššie ako v Policajnom zbore.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?