Organizátorom stačí koncert len oznámiť

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Víkendové koncerty na pravom brehu Dunaja vyvolali viaceré protesty zo strany Staromešťanov, ktorým hluk nedovolí v noci spať. Ako chce petržalská samospráva tento problém riešiť, to sme sa spýtali starostu Petržalky Vladimíra BAJANA.

- Pri organizovaní takýchto podujatí nejde o povolenie mestskej časti, ale o tzv. ohlasovaciu povinnosť. Podľa zákona 91/1991 o verejných kultúrnych podujatiach je usporiadateľ povinný oznámiť zámer usporiadať podujatie obci, na území ktorej sa má podujatie konať. Zákon ukladá usporiadateľovi zodpovednosť za utvorenie vhodných podmienok na uskutočnenie podujatia, za zachovanie poriadku počas jeho priebehu, za dodržanie príslušných predpisov, vrátane umožnenia výkonu dozoru na to oprávneným orgánom. Takýmto orgánom  je obec. Tá ma právo podujatie zakázať, ak sa má konať na mieste, kde by jeho účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie alebo, kde by konanie podujatia obmedzovalo verejnú dopravu alebo zásobovanie obyvateľstva. Pri každom ohlásení podujatia je usporiadateľ upozornený na povinnosť zabezpečiť nočný pokoj po 22. hodine. S usporiadateľmi vopred rokujeme o podmienkach, ktoré je z ich strany potrebné dodržať a spravidla súhlasíme s ukončením podujatia do 22. hodiny. Na druhej strane treba asi rozlišovať kvalitu koncertov typu Lucie či Sting a diskoték, aké boli počas uplynulých víkendov v areáli Incheba. Nehovoriac už o podujatiach v priestoroch Propeleru, ktorý je navyše nelegálnou stavbou.

Môže mestská časť zasiahnuť, ak to organizátor podujatia nerešpektuje?

- Už citovaný zákon hovorí, že ak sa na podujatí porušujú ľudské práva a slobody, dozorný orgán podujatie zakáže, resp. ho preruší. Takýto postup si však vyžaduje úzku spoluprácu so štátnou správou, najmä štátnou políciou, či štátnym hygienikom. Inou možnosťou postihu usporiadateľa je uloženie pokuty do výšky 10 000 korún. Pokiaľ sa budú takéto akcie organizovať a ich návštevníkov nebude ubúdať, my takýmto akciám môžeme dať len istý rámec a mantinely. Ak by obyvateľmi vyvolaná averzia spôsobila ignorovanie takýchto podujatí a ich nižšiu návštevnosť, pre nás by to znamenalo menej sťažností a problémov.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?