Kamery v uliciach pôsobia aj preventívne

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými týždňami boli v uliciach bratislavského centra umiestnené ďalšie kamery mestskej polície, ktoré nepretržite monitorujú najfrekventovanejšie časti Starého Mesta.

Spolu je tak v Bratislave päť takýchto kamier - na križovatke Panskej a Strakovej, na križovatke Michalskej a Sedlárskej ulice, na Hlavnom námestí, na Hurbanovom námestí a pred Manderlom. Na skúsenosti s týmto systémom sme sa spýtali náčelníka Mestskej polície Bratislava Pavla SEDLÁKA.

- Naše doterajšie skúsenosti sú veľmi dobré. Jednak kamery pôsobia preventívne, pretože potenciálny páchateľ upustí od kriminálnych úmyslov, ak vie, že je monitorovaný a bude usvedčený. Monitorujeme tak pohyb v centre a sledujeme, či nedochádza k trestnej činnosti alebo k narušeniu verejného poriadku. V nijako prípade sa však občania nemusia obávať, že ich sledujeme. Garantujeme, že ich monitorovanie nemôže byť v nijakom prípade zneužité. Sledujeme najmä podozrivé osoby, ako sú vreckári, zlodeji a rôzne živly. Ak sa prostredníctvom kamery zistí porušenie zákona, okamžite vyšleme na miesto činu hliadku, ktorá zakročí. Veľa si od kamier sľubujeme najmä v letnej sezóne, keď bude centrum plné turistov. V septembri potom prevádzku systému vyhodnotíme a porovnáme s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku.

Uvažujete o umiestnení ďalších kamier v centre, prípadne v iných mestských častiach?

- Samozrejme. V Starom Meste chceme mať celkom 12 kamier. Predbežne prejavili o tento systém záujem aj predstavitelia Petržalky, ktorí si ho už boli obzrieť a verím, že podporia jeho zavedenie aj v Petržalke. Každá mestská časť má totiž lokality, kde sa často pácha trestná činnosť. Preto máme záujem kamery umiestniť aj v ostatných častiach Bratislavy.

Aké sú doterajšie náklady na ich zavedenie?

- Nie je to lacná záležitosť. Celkové náklady na umiestnenie jednej kamery aj s prídavnými zariadeniami sú 600 000 korún. Celý existujúci systém aj s dispečingom stál zhruba 5 miliónov korún. Som však presvedčený, že bez tejto techniky sa pri objasňovaní trestnej činnosti a bezpečnostnej prevencii nepohneme dopredu. Pre porovnanie v Londýne je asi 5000 kamier, podobný monitorovací systém funguje v Prahe, v Brne a v ďalších európskych mestách. Sú prípady, že po zavedení kamier klesla v niektorých lokalitách trestná činnosť až o 90 percent.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?