Prehliadka na bratislavskej škole – polícia hľadala u detí drogy!

24.5.2017
0
Preventívna prehliadka na bratislavskej škole – polícia hľadala u detí drogy! - Pes v škole
Páčil sa vám článok?

Dnes predpoludním sa na sociálnej sieti Facebook - stránke venovanej činnosti slovenskej polície objavila fotografia s informáciou o tom, že na jednej z bratislavských škôl sa ráno o 9.30 hod. vykonala preventívna prehliadka, ktorej účelom bolo nájsť u detí omamné či psychotropné látky.

Uniformovaní policajti do priestorov školy prišli so 6-ročnou fenkou nemeckého ovčiaka menom Kandy z chovnej stanice PZ, ktorá je vycvičenou odborníčkou na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok. Pochopiteľne, že takýto typ policajnej akcie vyvoláva zo strany verejnosti mnoho otázok a na niektoré z nich by chceli poznať odpoveď aj Bratislavské noviny. Preto sme ich poslali bratislavskej policajnej hovorkyni Lucii Mihalíkovej a zaujímalo nás, ako často polícia vykonáva takéto preventívne prehliadky v Bratislavskom kraji a či majú vytypované školy, kde by mohol byť výskyt omamných a psychotropných látok pravdepodobnejší alebo si objekty na kontrolu vyberajú náhodne.

Ďalej sme sa policajnej hovorkyne opýtali, či sú okrem vedenia školy o vykonaní takého typu prehliadky informovaní aj rodičia žiakov, nakoľko prítomnosť policajnej hliadky s cvičeným psom v triede môže byť pre niektoré deti nečakaným stresom. Samozrejme, že sme boli zvedaví aj na to, ako polícia postupuje v prípade, že u maloletého žiaka sa nájdu drogy alebo pachová stopa po nejakej omamnej látke. O odpovede na naše otázky sme požiadali hovorkyňu KR PZ v Bratislave, od ktorej prišlo vyjadrenie v zmysle, že postup polície by bol v súlade s Trestným poriadkom a závislý od konkrétneho prípadu. K hypotetickým možnostiam v prípade pozitívneho výsledku preventívnej prehliadky sa na krajskom riaditeľstve nechceli vyjadrovať.

Polícia však doplnila, že akcia sa uskutočnila na základe požiadavky od danej školy. „Sme radi, že šesťročnú sučku nemeckého ovčiaka zaujali najviac granule a desiata jednej zo žiačok. Drogy nikdy neboli a nikdy nebudú žiadnym riešením. Myslite na seba a na svojich blízkych,“ odkázali policajti.

Počas podobnej akcie policajti minulý rok našli jednorazovú dávku marihuany u 13-ročného chlapca na základnej škole v Trnave. Pre nízky vek ešte nemohol byť trestne stíhaný, takže trestné stíhanie bolo zastavené. "V roku 2016 sme zaznamenali 80 prípadov mladých ľudí vo veku od 14 do 18 rokov, v ktorých figurovali drogy. Išlo hlavne o nedovolenú výrobu a držbu omamnej a psychotropnej látky a jedu, šírenie toxikománie a neoprávnené prechovávanie omamnej a psychotropnej látky, jedu a prekurzora pre vlastnú potrebu," dodala polícia.

(ars, foto: fb pz)

Páčil sa vám článok?