FOTO: Neuveríte, kde všade sú schopní bezdomovci v zime prespať

10.2.2017
0
Neuveríte, kde všade sú schopní bezdomovci v zime prespať - Bezdomovec1
Páčil sa vám článok?

Aj keď sú vo februári teploty vyššie, než boli počas mrazivého januára, tak stále sa pohybujú cez deň okolo nuly a v noci sú určite mínusové. Ani to však nebráni ľuďom bez domova, aby si ustlali a prenocovali na lavičke v parku alebo na schodoch pred vchodom do kostola. Bratislavčania často neveria vlastným očiam, keď vidia v zime niekde ležať a spať týchto zúfalcov.

Jeden z nich si pred pár dňami ustlal na lavičke v parku na Ostredkoch, ktorý sa nachádza kúsok od frekventovanej Vrakunskej cesty. Nejaký okoloidúci ho odfotografoval a snímku zavesil na sociálnu sieť, kde sa okolo nej rozpútala vášnivá diskusia. Väčšine ľudí bolo ležiaceho muža ľúto. Veď na lavičke mal namiesto matracu kartón od škatule a prikrytý bol len naozaj tenkou dekou. „Jeden teplý spacák by mu pomohol viac než všetky naše komentáre,“ napísal jeden z diskutujúcich.

Viacerí sa totiž zamýšľali nad tým, prečo si takýto človek radšej ustelie v parku, ako by mal ísť do nejakej nocľahárne či útulku pre bezdomovcov, kde sa dá prespať nielen v teple, ale aj zadarmo. „Niekedy tam prijmú aj podnapitých nocľažníkov. Veď hádam nikto nemá srdce vyhnať človeka nocovať na ulicu, keď sú v noci mrazy. Často však sú títo nešťastníci nocujúci na lavičkách beznádejné prípady, keď už i žiadnu pomoc okolia ani nestoja,“ pridal svoj názor ďalší z diskutérov.

Druhého bezdomovca našiel istý bratislavský fotograf spať na schodoch pred vchodom do Kalvínskeho kostola, ktorý sa nachádza priamo v centre mesta na Námestí SNP. Aby toho nebolo málo, tak priamo pod jeho hlavou sa nachádzali zvratky, ktoré stekali dole briežkom. „My sme si už možno zvykli na všetko, ale toto naozaj nie je dobrá vizitka pre Bratislavu, ktorá bola ešte nedávno predsedajúcou krajinou EÚ,“ dodal Peter, ktorý si fotku bezdomovca doslova v bezvedomí pozrel na sociálnej sieti.

(ars, foto: fb och, fb mdm)

Páčil sa vám článok?