NAŠA ANKETA: Vyjadrite sa k zákazu zábavnej pyrotechniky na Silvestra

26.12.2016
0
Naša anketa: vyjadrite sa k zákazu zábavnej pyrotechniky na silvestra - pyrotech
Páčil sa vám článok?

Od 1. novembra platí na území Bratislavy všeobecne záväzné nariadenie, ktoré zakazuje používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 celoročne, a to aj na Silvestra. Nás zaujíma váš názor.

Ide o najprísnejšie všeobecne záväzné nariadenie na Slovensku. Zákaz pyrotechniky schválila tento rok napríklad aj Banská Bystrica, Trnava alebo Ružomberok. Aj tieto mestá však dali na silvestrovskú noc výnimku. „Vítanie Nového roka môže prebehnúť s malými prskavkami,“ myslí si Iveta Plšeková, jedna z poslankýň, ktoré presadzovali bratislavské VZN. Ako nám však povedalo viacero predajcov, malé prskavky (16 a 28 cm) už nikto nechce. Chcú tie, čo horia dlhšie. Avšak tie už spadajú pod kategóriou F2. A tá je zakázaná, teda počas silvestrovskej noci nemôžete použiť ani veľké prskavky.

Stop používaniu zábavnej pyrotechniky má podporu aj medzi mnohýmii Bratislavčanmi, petíciu za celoročný zákaz používania hlučných petárd, súkromných ohňostrojov či delobuchov ich podpísalo vyše desaťtisíc. Ako tvrdia jej iniciátori , obyvateľov najviac trápi práve hluk, ktorý tento typ takzvanej komerčno-zábavnej pyrotechniky sprevádza. Stresom z hluku trpia podľa nich starí ľudia, tehotné ženy i zvieratá.

O probléme sme písali TU a TU.

Na druhej strane spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na špeciálne efekty a ohňostroje, už podali podnet na prokuratúru, pretože všeobecne záväzné nariadenie je podľa nich protizákonné a diskriminačné. A nové pravidlá pre bežného človeka? Už dnes môžete aj za 70-centimetrovú prskavku v ruke dostať pokutu až do 500 eur. To isté platí aj pre ďalšie pyrotechnické výrobky, ktoré síce žiadny rachot nerobia, ale sú zaradené do kategórie F2. Označenie kategórie nájdete na každej škatuli. Na fontánky, rakety, vulkány či rímske sviece pre domom navyše zabudnite aj počas Silvestra, pretože výnimka v dňoch od 31. decembra od 22.00 hod do 1. januára 02.00 hod cez bratislavských poslancov neprešla.

Aký je váš názor? Súhlasíte so zákazom používania zábavnej pyrotechniky (kategórie F2 a F3) aj počas silvestrovskej noci?

Hlasovať môžete na našej hlavnej stránke alebo priamo TU.

Páčil sa vám článok?