12 predvianočných rád od policajtov: Takto sa chráňte pred zlodejmi

7.12.2016
0
12 predvianočných  rád od policajtov: takto sa chráňte pred zlodejmi - policia_kontrola
Páčil sa vám článok?

Polícia v Bratislave pripravuje v súvislosti s blížiacim sa vianočným obdobím posilnenie činnosti svojich hliadok. Policajti zároveň zverejnili 12 rád, ako sa nestať obeťami zlodejov pri nakupovaní či vianočných trhoch.

Častejšie obchôdzky budú policajti vykonávať predovšetkým na miestach s vyššou koncentráciou ľudí, v nákupných centrách a ich okolí, na vianočných trhoch, na miestach konania adventných podujatí a na železničnej a autobusovej stanici. 

Polícia v tejto súvislosti vyzýva aj verejnosť k zvýšenej opatrnosti. „Uvoľnená vianočná atmosféra je príležitosťou na páchanie majetkovej trestnej činnosti. Nepozornosť občanov môžu zneužiť najmä vreckoví zlodeji. Podľa štatistického systému kriminality evidujeme od 01.01.2016 – 31.10.2016 v Bratislavskom kraji celkom 521 prípadov vreckových krádeží,“ hovorí policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Policajti preto pripravli pre ľudí nasledujúcich 12 odporúčaní:

1. Tašky a ruksaky, v ktorých máte osobné doklady, peňaženky a mobil nenoste na chrbte, prípadne voľne prevesené cez rameno, ale majte ich pred sebou, držte ich blízko pri tele.

2. V žiadnom prípade neodkladajte kabelky a tašky do priestorov nákupného vozíka.

3. Je potrebné obzvlášť zbystriť pozornosť na miestach, kde sa sústreďuje veľké množstvo ľudí, prípadne na náhodné vrazenie cudzou osobou priamo do vás, za každých okolností majte svoje tašky a kabelky pod kontrolou.

4. Peňaženku a osobné doklady si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vybrať (v zadnom vrecku nohavíc, alebo vo vrecku kabáta).

5. Nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť, ale ak je to možné, využívajte možnosť bezpečnejšieho platobného styku formou platobnej karty;

6. Platobnú kartu noste oddelene od dokladov a peňazí, v žiadnom prípade si nezapisujte PIN v blízkosti karty.

7. V prípade ukradnutia karty bezodkladne kontaktujte banku a požiadajte o jej zablokovanie.

8. Neodchádzajte od svojej batožiny, nenechávajte ju voľne položenú na verejnom priestranstve bez dozoru.

9. Nechávate svoje osobné veci a vianočné nákupy na voľne položenom viditeľnom mieste v zaparkovanom aute.

10. Pri každom (aj krátkodobom) opustení auta v ňom nezabudnite osobné doklady, mobily a iné cennosti, finančnú hotovosť, prípadne pracovné tašky s výpočtovou technikou a dôležitými listinami.

11. Vyššie spomenuté veci nie je vhodné ani ukladať do kufra motorového vozidla.

12. Pri opúšťaní zaparkovaného auta sa nespoliehajte len na diaľkové ovládanie a centrálne uzamykanie, ale uzamknutie vozidla skontroluje aj mechanicky.

O nevyhnutnosti dodržiavania preventívnych rád sa presvedčil aj majiteľ vozidla Škoda Octavia, ktorý minulý týždeň v piatok parkoval v uliciach Starého Mesta. Neznámy páchateľ mu z priestorov vozidla ukradol textilné puzdro so strieborno-šedým notebookom, dioptrické okuliare, 2 kusy externých hard diskov, čím spôsobil škodu vo výške 1740 eur.

(ms, Foto: archív)

Páčil sa vám článok?