Hasiči varujú na Silvestra pred požiarmi, záchranári pred alkoholom

31.12.2015
0
Hasiči varujú na silvestra pred požiarmi, záchranári pred alkoholom - silvester2014_2
Páčil sa vám článok?

Hasiči a záchranári zasahujú počas novoročných osláv často pre pyrotechniku a alkohol. Počas vlaňajšieho Silvestra mali výjazdy k 62 požiarom, na Nový rok k 56. Pri odpaľovaní zábavnej pyrotechniky sa zranilo 50 ľudí, z toho desať detí. V 110 prípadoch zasahovali pri intoxikácií alkoholom, z toho detí bolo 35.

"Ľudia často manipulujú s pyrotechnikou neodborne," upozornila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Hasičov najviac volali k požiarom zaparkovaného auta. "Najčastejším úrazom pri výbuchoch sú popáleniny tváre, horných končatín a tiež stratové poranenia," informoval Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS).

Pyrotechniku treba používať na základe presných pokynov výrobcu. Nemožno ju odpaľovať v sklenených fľašiach a iných nádobách. Hasiči zakazujú opätovne zapaľovať nevybuchnutú pyrotechniku či dokonca nejakú vyrábať podomácky. Treba tiež zamedziť priamemu kontaktu s deťmi a zvieratami. Nemala by sa používať v uzatvorených priestoroch, v blízkosti nemocníc, kostolov, škôl či liečební.

"Silvestrovský ohňostroj by sa mal odpaľovať na voľných priestranstvách v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov a veľkého počtu ľudí, aby nedošlo k zraneniam," uviedla Farkasová.

Ak sa i napriek dodržiavaniu bezpečnostných zásad stane úraz, netreba panikáriť. Záchranári pri popáleninách radia chladiť postihnuté miesto, prekryť ho, vyhľadať lekára či zavolať na linku 155. "Dospelí by počas silvestrovskej noci nemali zabúdať na mladistvých a občas ich skontrolovať," dodal Chmel. Alkohol na nich pôsobí účinnejšie ako na dospelých.

(TASR)

Páčil sa vám článok?