Odsúdili obžalovaných z podvodov s pozemkami pri Devínskej

19.2.2014
0
Odsúdili obžalovaných z podvodov s pozemkami pri devínskej - sud_kladivko
Páčil sa vám článok?

Radoslav Z., ktorý stál na čele obžalovaných z podvodov s pozemkami v blízkosti bratislavskej Devínskej Novej Vsi, by si mal odsedieť 12 rokov vo väzení so stredným stupňom stráženia. Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Za podvody a falšovanie dokladov odsúdili aj ďalších štyroch ľudí.

Gabrielu L. odsúdili za podvod na desať rokov v najmiernejšom väzení, Stanislava W. za podvod a falšovanie na 12,5 roka rovnako vo väzení s najmiernejším režimom. Ivan Š. dostal za podvod a falšovanie 11 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a Zuzana H. by si podľa dnešného rozsudku mala odsedieť 12 rokov v najmiernejšom väzení. Obžaloba bola pôvodne podaná na sedem obvinených. Jedného súd oslobodil, pretože mu pred súdom nebolo dokázané falšovanie dokladov. Ďalšia obžalovaná pred skončením súdneho procesu zomrela.

"Trest bol uložený v zákonnej sadzbe, my s tým nesúhlasíme, podali sme odvolanie," povedal po rozsudku obhajca Zuzany H. Alexander Filo. Odvolanie podali všetci obžalovaní, okrem jedného, ktorý bol oslobodený spod obžaloby. Prokurátor Alexander Bíró si ešte ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania. Rozsudok teda nie právoplatný, rozhodovať bude ďalej Najvyšší súd SR.

Korunným svedkom v tejto kauze bol päť ráz súdne trestaný Jozef D. Súd označil jeho výpoveď za nosnú a skonštatoval, že nebol tým, kto celý podvod zorganizoval. Pred súdom sa riešilo aj to, či bol Jozef D. príslušníkom Policajného zboru, ako sám tvrdil. "Súd dospel k záveru, že bol príslušníkom polície," skonštatoval predseda senátu Emil Klemanič. Jozef D. je v podobnej kauze podvodov s nehnuteľnosťami na Okresnom súde Bratislava I v pozícii obžalovaného. Tam sa snažil dokázať, že bol tým, kto pomáhal odhaliť podvody a usvedčiť páchateľov.

Podľa Bíróa sa fakt, že Jozef D. bol policajt, preukázal na bratislavskom súde a na špecializovanom sa už len overovalo, či to je pravda. "Preukázalo sa to, avšak nie v období, keď bol spáchaný skutok, podvodný prevod devínskych pozemkov, vtedy nebol príslušníkom," vysvetlil Bíró. Jozef D. bol podľa neho obvinený aj v tomto prípade, avšak vylúčený na samostatné konanie, potom vypočutý ako svedok a nasledovalo prerušenie jeho trestného stíhania, keďže sa mal významne podieľať na odhalení trestnej činnosti. "Treba si uvedomiť, že my by sme neboli získali v iných trestných veciach také relevantné dôkazy, ktoré sme získali od neho, keďže je to osoba, ktorá vlastne pochádza z kriminálneho prostredia. Keby nebol pochádzal odtiaľ a keby sa nebol spolupodieľal na páchaní trestných činov na určitej úrovni, neboli by sme sa dozvedeli o trestnej činnosti takých osôb, ktoré sú vycvičené, vyštudované a bývalí príslušníci spravodajských služieb," povedal Bíró.

Podľa obžaloby si obžalovaní koncom roka 2007 vytypovali nehnuteľnosti v katastrálnom území Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284.000 metrov štvorcových. Ich hodnota v slovenských korunách bola vtedy približne pol miliardy, teda asi 15,5 milióna eur. Pozemky údajne previedli na takzvaných hercov, ktorí mali falošné doklady totožnosti a na úradoch sa vydávali za majiteľov nehnuteľností. Ďalším krokom mal byť prevod nehnuteľností z hercov na spriaznené osoby.

(TASR)

Páčil sa vám článok?