Matka utýraného dievčatka z Ružinova zostáva za mrežami

16.11.2012
0
Matka utýraného dievčatka z ružinova zostáva za mrežami - Vazenie
Páčil sa vám článok?

Alexandra H. zostane vo väzbe za mrežami v mediálne známej kauze utýrania svojej maloletej dcéry Lucie v byte na Koceľovej ulici v Bratislave. Rozhodol o tom odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý tak zamietol sťažnosť obvinenej voči rozhodnutiu nižšieho súdu, ktorý ju zobral do väzby koncom minulého mesiaca.

"Krajský súd v Bratislave zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvinenej A. H. proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava II zo dňa 26. októbra o vzatí do väzby. Podľa sťažnostného súdu naďalej trvajú dôvody takzvanej útekovej a preventívnej väzby," uviedol dnes pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Rozhodnutie je právoplatné a obvinená Alexandra H. zostáva naďalej vo väzbe.

Polícia obvinila matku malej Lucie, ktorej mŕtve telo našli policajti v septembri v byte na Koceľovej ulici v Bratislave koncom októbra. Alexandra H. čelí obvineniu z podvodu a neoprávneného zásahu do práv k domu. TASR to vtedy potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

"Poverený príslušník spracoval v súvislosti s jej obvinením podnet k návrhu na vzatie do väzby," povedal Kurucová. Alexandre H. hrozia dva roky väznia. Denník Nový čas vtedy informoval, že len nedávno porodila svoje jedenáste dieťa. Jej staršie deti sú podľa denníka v detských domovoch. Z utýrania dievčatka je obvinený Alexandrin manžel Juraj H. Hrozí mu 15 rokov väzenia, v súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe. Telo mŕtveho dieťaťa ukrývali manželia v byte asi tri roky.

Krajský súd v prípade brutálneho úmrtia maloletého dievčatka 10. októbra vyhovel sťažnosti dozorujúceho prokurátora a rozšíril voči spomínanému obvinenému Jurajovi H. dôvody väzby. Juraj H. tak zostal naďalej za mrežami aj z dôvodu možného úteku a nielen, ako doteraz, z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti. "Krajský súd v Bratislave o sťažnosti prokurátora rozhodol tak, že zrušil uznesenie Okresného súdu II a rozšíril väzobné dôvody obvineného. Dôvodmi väzby sú teda takzvaná úteková a takzvaná preventívna väzba. Rozhodnutie sťažnostného súdu je právoplatné, obvinený J. H. zostáva vo väzbe," povedal vtedy hovorca KS Adamčiak. O tom, že prokurátor podal sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu na odvolací KS vtedy informoval námestník a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) René Vanek. Tento mediálne známy skutok bol už v druhej polovici septembra zo zločinu zabitia prekvalifikovaný na zločin týrania blízkej a zverenej osoby s následkom smrti. Zo zločinu je obvinený spomínaný 32-ročný otčim maloletého dievčatka Juraj H. z Bratislavy, ktorý už bol viackrát súdne trestaný.

"Vyšetrovateľ spracoval pre prokurátora podnet k návrhu na vzatie obvineného do vyšetrovacej väzby," uviedla vtedy hovorkyňa Kurucová. "Na základe doterajších úkonov z vyšetrovania vyplynulo, že obvinený 32-ročný Juraj H. v čase od júla 2009 až do času, keď ho polícia zadržala, mal v byte na Koceľovej ulici v bratislavskom Ružinove týrať svoju 42-ročnú manželku a maloleté dieťa," uviedla Kurucová. Týranie sa malo prejavovať bitím, kopaním do rôznych častí tela, vyhrážaním sa zabitím i zamykaním ženy a dieťaťa v byte.

"Dievčatko mal muž niekoľkokrát zbiť aj za prítomnosti matky, zakazoval mu jesť. Pri pokusoch matky ubrániť si dieťa mal obvinený matku napadnúť a zbiť," informovala Kurucová. Dievčatko malo na následky týrania zomrieť v presne nezistenom čase v druhej polovici roka 2009. "Keď po smrti dieťaťa chcela matka privolať políciu, obvinený jej v tom mal zabrániť. Podľa vyjadrenia ženy z obavy o svoj život a zdravie muža poslúchla. Ďalšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania," dodala v septembri Kurucová.

Za uvedený skutok hrozí mužovi v zmysle zákona trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?