Staré Mesto pokutovalo 81 fajčiarov za zahodenie ohorkov

19.7.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Staré Mesto sprísňuje kontrolu čistoty a poriadku na svojom území. Po neporiadnych psičkároch kontrolovaných v minulých mesiacoch sa tentoraz jeho inšpektori zamerali najmä na nedisciplinovaných fajčiarov.

Staré Mesto za uplynulé tri týždne uložilo 91 pokút za porušenie nariadenia o čistote a poriadku. Z toho najviac sa týka zahadzovania ohorkov cigariet. Inšpektori prichytili 81 fajčiarov, ktorí zaplatili na mieste od 5 do 10 eur. Tri pokuty dostali prevádzky, ktoré neudržiavali čistotu vo svojom okolí. Ďalšie pokuty sa týkali nedodržania ohláseného rozmeru letného sedenia či svojvoľného umiestnenia reklamného zariadenia bez povolenia.

Podľa staromestskej starostky Tatiany Rosovej cieľom kontrol nie je šikana fajčiarov ani podnikov, o čom svedčia skôr symbolické pokuty. Záujmom je snaha konečne prinútiť ľudí uvedomiť si, že tak ako doma, ani na verejnosti by nemali hádzať žuvačku a cigaretu mimo smetného koša. "Malo by byť v záujme každého podnikateľa, aby okolie jeho predajne či firmy bolo čisté," povedala starostka Rosová.
Mestská časť začiatkom júla zabezpečila "odžuvačkovanie" hornej časti Poštovej ulice. Špeciálny prístroj vyčistil dlažbu od neestetických bielych škvŕn zo zahodených žuvačiek.

K sprísneniu kontroly pristúpilo Staré Mesto v špičke turistickej sezóny aj na základe častejších podnetov a sťažností obyvateľov. Mestská časť preto začiatkom leta prijala aj nových inšpektorov verejného poriadku. Tí pracujú najmä v teréne a sú monitorovaní GPS. Ak nájdu neporiadok v okolí prevádzky, najskôr ju upozornia a stanovia termín opätovnej kontroly. "Pokuta prichádza, keď pri nasledujúcej návšteve pred vchodom nie je poriadok," dodal hovorca Starého Mesta Tomáš Halán.

(TASR)

Páčil sa vám článok?