Prokurátor podal obžalobu pre podvody s pozemkami

22.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Sedem obvinených bude pravdepodobne čeliť obžalobe z podvodného prevodu nehnuteľností v bratislavskej Devínskej Novej Vsi v hodnote približne 15,5 milióna eur. TASR o tom dnes informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró, ktorý dnes podal ďalšiu obžalobu v kauze pozemková mafia.

Koncom roka 2007 si po predchádzajúcej vzájomnej dohode vytypovali nehnuteľnosti v Bratislave, katastrálne územie Devínska Nová Ves, v rozlohe približne 284.000 metrov štvorcových," uviedol Bíró. Ich hodnota v slovenských korunách bola vtedy asi pol miliardy. Radoslav Z., Gabriela J., Stanislav W., Ivana Š., Terézia Ny., Zuzana H. a Vlastimil B. sú obvinení z podvodu a z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny.

Nehnuteľnosti najskôr podvodne previedli z pôvodných vlastníkov na takzvaných hercov. "Ich úlohou bolo pri jednotlivých právnych úkonoch spojených s prevodom nehnuteľností predstierať pred notármi a na katastri na základe falošných dokladov totožnosti, že sú vlastníkmi predávanej nehnuteľnosti alebo reálnymi kupcami," uviedol prokurátor. Potom pozemky znovu previedli z hercov na spriaznené osoby, ktoré vystupovali ako bezúhonní úspešní podnikatelia. Páchatelia si podľa Bíróa mali rozdeliť až 50-percentný podiel zo zisku.

"Pre zaujímavosť je potrebné vyzdvihnúť, že z predmetného trestného konania bol z páchateľov vylúčený obvinený Jozef D. na samostatné konanie a následne bolo voči nemu trestné stíhanie prerušené, pretože sa významnou mierou podieľa v inej trestnej veci súvisiacej s pozemkovou mafiou na objasnení a usvedčení páchateľov," uviedol ďalej Bíró. Ide pritom o rovnakého obžalovaného v kauze bytovej mafie, ktorá sa prejednáva na Okresnom súde Bratislava 1. Podľa Bíróa súd aktuálne preveruje jeho obhajobu, v ktorej tvrdí, že bol agentom kriminálneho spravodajstva. V tejto kauze sú obžalovaní aj Radoslav Z., Gabriela J., Stanislav W. a Terézia Ny.

V prípade dokázania viny pred súdom hrozia obvineným tresty od desať do 15 rokov väzenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?