Cvernovka na Trnavskej ceste zhorela

7.12.2011
0
Cvernovka na trnavskej ceste zhorela - Cvernovka poziar1
Páčil sa vám článok?

Pekelnú noc zažili návštevníci hudobného festivalu v budove Cvernovky na Trnavskom ceste ale aj obyvatelia z okolia. V noci zo soboty na nedeľu tu totiž došlo k rozsiahlemu požiaru v zrekonštruovanej budove, ktorá je známa aj ako Ružový hrad.

V štvorpodlažnej budove sa zabávalo asi 300 ľudí, keď pred pol treťou v noci vypukol požiar sprevádzaný viacerými výbuchmi. Vnútri bolo totiž 115 propán-butánových fliaš, ktoré vybuchovali. Príčinou požiaru bol pravdepodobne pád jednej fľaše na plynový ohrievač, čím sa uvoľnila tlaková hadica a plyn začal nekontrolovane horieť.

Tri stovky ľudí začali utekať z budovy - hlavný vchod bol v plameňoch a tak utekali bočnými vchodmi a cez okná. Na mieste požiaru zasahovalo 10 hasičských áut a takmer 30 hasičov, našťastie sa nikomu nič vážne nestalo - záchranári len ošetrili troch ľudí, ktorí sa nadýchali splodín.

Požiar poškodil prevažnú časť interiéru objektu. Vzniknutá materiálna škoda bude vyčíslená dodatočne. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," uviedla krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Cvernovka bola postavená vznikla v rokoch 1907-1909 ako pradiareň na výrobu bavlnených priadzí. Do roku 1957 to bola Bratislavská cvernová továreň, potom Závody Medzinárodného dňa žien, od roku 1991 opäť Bratislavská cvernová továreň. V roku 2008 ju ministerstvo kultúry vyhlásilo za národnú kultúrnu pamiatku.

Od roku 2009 ju vlastní spoločnosť IMMOEAST Slovakia, s.r.o., so sídlom na Jelenej ulici 4, za ktorou je jeden z najvýznamnejších stredoeurópskych hráčov v oblasti nehnuteľností - rakúska firma IMMOEAST AG. Tá plánuje prestavbu areálu Cvernovky na polyfunkčný súbor Century Residence s funkciami bývania, administratívy a služieb. Areál by sa mal prepojiť aj so susednými projektmi Jégého alej a Greenfields.

(brn)

Zrekonštruovaná budova Cvernovky na Trnavskej ceste skončila v plameňoch.
FOTO - Marián Jasan

Páčil sa vám článok?