Nielen Čumil, ale aj značka terčom vandalov

17.2.2011
0
Nielen socha čumila, ale aj značka terčom vandalov - Cumil1
Páčil sa vám článok?

Na skutočnosť, že populárna socha Čumila osadená v historickom centre mesta podlieha občasným útokom vandalov a vodičov, si obyvatelia mesta, síce neradi, ale zvykli. Súčasťou sochy je však aj značka upozorňujúca na tento objekt, ktorú niekto úmyselne poškodil.

Čumil od autora Viktora Hulíka je niekoľko rokov súčasťou koloritu mesta a denne sa pri ňom fotografuje množstvo turistov. Súčasťou sochy je aj spomínaná značka a práve tú niekto nedávno poškodil. Na poškodenú a spadnutú časť značky, ktorá je navyše aj obľúbeným objektom nalepovania rôznych nálepiek, sme upozornili staromestskú miestnu samosprávu, ktorá už zareagovala, značku opravila a vyčistila.

Podľa Miestneho úradu Staré Mesto, sochu Čumila eviduje oddelenie kultúry a do decembra 2010 zamestnával úrad aj externú pracovníčku na údržbu sôch. V evidencii úradu sa však značka ako súčasť sochy nenachádza.

Podľa informácií, ktoré má úrad od autora sochy Viktora Hulíka, bola značka k soche Čumila nainštalovaná neskôr. Kultúrne oddelenie staromestského miestneho úradu dostalo za úlohu vyriešiť, akým spôsobom sa bude o sochy priebežne starať. Miestny úrad sľúbil, že technický pracovník ju upevní a sochu vyčistí.

Dopravná značka upozorňujúca na sochu Čumila sa stala súčasťou bronzovej sochy v polovici roka 1999. Jej osadenie si vynútili dve dopravné nehody, pri ktorých bola postava muža trčiaceho z kanála vážne poškodená. Výstražná dopravná značka MAN AT WORK je určená najmä zahraničným návštevníkom, ale vlastne aj vodičom jazdiacim po pešej zóne. Socha Čumila, spolu so sochami napoleonca a Schöner Naciho, je turistickou atrakciou v centre mesta od leta 1997.

(rob)

Páčil sa vám článok?