Nebezpečné dvierka v protipovodňovom múriku na Vajanského nábreží opravia

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

V múriku oproti parčíku s pamätníkom bulharským partizánom na Vajanského nábreží sú dvoje kovové železné dvierka. Ak nie sú zaistené, čo sa stáva, hrozia úrazom a nebezpečné sú najmä pre malé deti.

O nebezpečnej príhode nás informovala matka dvoch maloletých detí, ktorá sa nedávno s manželom a dvoma ratolesťami prechádzala po dunajskom nábreží. Trojročné dieťa voľne behalo po chodníku pri múre pred rodičmi. Stačil moment, ktorý rodičia venovali menšiemu synčekovi, a už začuli krik toho väčšieho. Chlapec visel na kovových vrátkach v múriku, ktoré slúžia nástupom na pontóny. Pod dieťaťom zívala poldruha metra hlboká jama s hrozivou plochou rovného betónu na dne. Našťastie, otec okamžite zareagoval a chlapca chytil. „Bol to pre nás šok, nečakali sme to“, povedala matka dieťaťa, ktoré, sa našťatie, len preľaklo.

V múriku medzi Osobným prístavom a Propelerom sú oboje dvierka v súčasnosti nefunkčné, ale tie druhé sú riadne uzamknuté. Musia však mať svojho správcu. Podľa Štátnej plavebnej správy by mal byť múrik v správe Povodia Dunaja, pretože sa oň stará a ak by to nebol jeho majetok, zákon takúto starostlivosť neumožňuje. Lenže technický námestník riaditeľa povodia Peter Minárik spresnil: „Našli sme doklady, podľa ktorých je múrik vo vlastníctve mesta. My sa oň staráme len z hľadiska protipovodňových opatrení, bránky k pontónom by mali byť v správe firiem, ktoré tam majú zakotvené pontóny.“ Bratislavský magistrát nás informoval, že promenádu vrátane múrika má v správe mestská časť Staré Mesto, odtiaľ sme však odpoveď do uzávierky nezískali.

Napokon sa nám podarilo získať odpoveď aj prísľub od vedúceho prevádzky lodnej osobnej dopravy kapitána Františka Mocka, že nedostatok odstránia. „Táto bránka nie je naša, ale dám to preveriť a nedostatok odstrániť.“ F. Mock tiež potvrdil, že predchádzajúci majiteľ zrejme bránku zaistil, lenže zámky sú častou obeťou indivíduí, ktoré nocujú v zákutiach pod budovou osobného prístavu.

Páčil sa vám článok?