Za prechod cez koľaje k jazerám hrozí pokuta

18.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Za prechod cez koľaje pri ceste na vodné plochy na železničných staniciach Senec či Bratislava-Vajnory môže ľuďom Železničná polícia SR udeliť pokutu až 300 eur, úplne však tomuto konaniu zabrániť nemôže. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Železničnej polície Ľubica Zoňová.

"Nie je v našich silách zakázať ľuďom prechod cez koľaje. Môžeme na nich len apelovať, že vstupom do vyhradeného obvodu ŽSR, a tým pádom aj prechádzaním cez trať, porušujú nielen predpisy, ale najmä ohrozujú svoju bezpečnosť a hazardujú so svojím životom," uviedla hovorkyňa ŽSR Zuzana Chalupová.

Prechod cez trať mimo vyhradeného priestoru je pritom zakázaný a pre ľudí mimoriadne nebezpečný. "Vzhľadom na to, že k prechodu cez koľaje pri ceste na vodné plochy dochádza na viacerých miestach, nie je možné tomuto konaniu úplne zabrániť. Zvýšený dohľad sa počas tohto leta vykonával najmä na železničnej stanici Bratislava-Vajnory a od tohto týždňa aj na železničnej stanici Šaštín Stráže," uviedla Zoňová.

Tento rok nevykonala Železničná polícia žiadne špeciálne akcie zamerané na tieto miesta, uvedenému konaniu zabraňuje bežným hliadkovaním. V letných mesiacoch sa však zameriava aj na prechod chodcov cez koľaje. "Za tento priestupok možno uložiť pokutu do výšky 300 eur, v blokovom konaní do 50 eur, pričom priestupky objasňuje ako aj prejednáva Železničná polícia," uviedla Zoňová.

ŽSR majú vo svojej správe približne 7000 km tratí normálneho, širokého či úzkeho rozchodu. "Nie je reálne vybudovať zátarasy, bariéry alebo ploty po celej dĺžke tratí. Treba mať na mysli to, že železnica tu bola skôr, ako mnohé mestá, ktoré postavili svoje sídliská alebo mestské časti "na druhej" strane železničnej trate," uviedla Chalupová. V miestach, kde je častejší pohyb osôb, alebo kde je väčšia intenzita železničnej a cestnej dopravy existujú úrovňové, alebo mimoúrovňové kríženia trate, takzvané železničné priecestia, nadjazdy či podjazdy. Práve tie slúžia ľuďom na prechádzanie cez železničnú trať. "ŽSR evidujú ku koncu roku 2009 2 220 železničných priecestí a ich počet každým rokom klesá. V súčasnosti je tendencia v rámci modernizácie železničných tratí rušiť úrovňové kríženia a nahrádzať ich mimoúrovňovými - bezpečnejšími," uviedla Chalupová.

(sita)

Páčil sa vám článok?