Stále je nejasné, čo v Matadore horelo

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nejasnosti okolo požiaru v priestoroch bývalého Matadoru sa množia - ešte stále nie je isté, aké látky unikli do ovzdušia, vynorila sa však aj pochybnosť, či sa v zhorenom sklade mohli skladovať aj iné látky ako oleje.

V sklade, bolo povolenie skladovať oleje platné od roku 1976, stavebné povolenie, podľa ktorého by sa po stavebných úpravách malo využívanie skladu rozšíriť na iné materiály, dostal vlastník objektu v januári tohto roku, doteraz však na tento účel budovu neskolaudovali. V sklade však boli uložené a horeli nielen oleje, ale aj pneumatiky, rôzne riedidlá či laboratórne chemikálie. Podľa pôvodných informácií sa pri ich horení vytvárali nebezpečné splodiny a dodatočne boli hospitalizovaní aj dvaja zo zasahujúcich hasičov.

Sklad horel minimálne 25 hodín, požiar objavili v nedeľu 18. júna asi o 17. h, uhasili ho až v pondelok o 18. h. Firma Detox, ktorá tu odpad skladovala, v súčasnosti vykonáva práce, ktorými by sa malo zabrániť kontaminácii okolia. Analýzou zaistených vzoriek i listinných dôkazov sa zaoberá polícia, pretože v tomto prípade mohlo ísť o trestný čin všeobecného ohrozenia. Ak sa ukáže, že firma naozaj nemala kolaudačné rozhodnutie na rozšírený sortiment odpadov, môže podľa petržalského hovorcu Mareka Papajčíka dostať pokutu do 5 miliónov korún.

Páčil sa vám článok?