Kamery v uliciach vraj nie sú všemocné, ale podľa mestskej polície pomáhajú

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Viacerí občania nás upozorňujú na rozširovanie vandalizmu najmä v centre mesta. Nedávno na to doplatila napríklad socha Schöner Náciho. Hliadok mestskej polície je vraj málo a v Starom Meste nepôsobí ani policajný okrskár.

O bezpečnosť občanov a prevenciu kriminality sa má okrem hliadok v Starom Meste starať aj 17 kamier, ktoré sú umiestnené v jednotlivých uliciach.

Podľa náčelníka staromestskej polície Jozefa Hitku sú argumenty proti zvýšeniu počtu policajtov najmä v centre mesta už dlhšie rovnaké - slabý záujem a nízke finančné ohodnotenie. Rovnako je podľa neho potrebné zvažovať aj zriadenie okrskára vzhľadom na veľkosť územia a čas. Muselo by ich byť päť alebo šesť, aby dobre zvládli úlohy, ktoré má okrskár stanovené. Odkedy majú v Starom meste kamery, klesla tu podľa Hitku trestná činnosť troj- až štvornásobne, vykrádanie áut takmer vymizlo a menej je aj vreckových krádeží. K existujúcej technike je však potrebné mať zodpovedajúci počet ľudí a to je často problém. Napriek tomu sa mestským policajtom už mnohokrát podarilo chytiť páchateľa pomocou kamerového bezpečnostného systému. Prax je taká, že ak sa niečo deje, dispečer zavolá hliadke, ktorá je najbližšie k miestu činu. Potom je to už na nej, ako rýchlo a úspešne dokáže zakročiť. Počas dňa sú v Starom Meste väčšinou štyri hliadky, pričom ich množstvo závisí od momentálnych potrieb a aj personálnych možností.

Kamerový systém funguje v Bratislave od roku 2000 a v súčasnosti je v celom hlavnom meste 42 kamier. Okrem Starého Mesta je ešte 11 kamier v Petržalke, sedem v Novom Meste a rovnako sedem v Ružinove. Zámerom bratislavského magistrátu, pod ktorý Mestská polícia patrí, je postupné rozšírenie kamier do všetkých častí mesta. Aj keď je Budapešť neporovnateľne väčšia ako Bratislava, je v nej podľa J. Hitku celkom 900 kamier, pričom približne 90 kamier monitoruje jeden obvod. Podľa informácií hovorcu Mestskej polície Petra Plevu riešili v minulom roku policajti v Starom Meste na základe podnetov z kamerového systému 6137 udalostí. V Ružinove ich bolo 1621, v Novom Meste 1174 a v Petržalke 2743. Prípady sa týkali najmä porušovania pravidiel bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke, parkovania na tráve, priestupkov v zóne s dopravným obmedzením a v pešej zóne. Iné sa týkali aj pitia alkoholu na verejnosti, obťažovania ľudí, ale aj porušovania podmienok na chov domácich zvierat. Mestskí policajti zasahovali aj proti nedodržiavaniu čistoty a poriadku. Od minulého roku prijala mestská polícia na miesta operátorov kamerového systému spoluobčanov so zníženou pracovnou schopnosťou a mestskí policajti, ktorí dovtedy systém obsluhovali, začali slúžiť na uliciach.

Páčil sa vám článok?