Obyvatelia bývajúci pri tenisovom centre sa sťažujú na porušovanie nočného pokoja

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vlastníci bytov na Vajnorskej a Príkopovej ulici nám poslali sťažnosť na rušenie nočného pokoja v okolí Národného tenisového centra (NTC). Poukazujú na to, že koncerty hudobných skupín v NTC sa v prevažnej miere končia až po 22. hodine.

Obyvatelia upozorňujú Miestny úrad Bratislava - Nové Mesto na porušovanie všeobecne záväzného nariadenia. Príkladom je koncert skupiny Chinaski, ktorý sa skončil 16. mája až štyridsať minút po 22. hodine. Po každom koncerte nasleduje vykladanie aparatúry a pódia na kamióny, ktoré často trvá do skorých ranných hodín a je hlučné.

Napríklad po koncerte Miroslava Žbirku sa nakladanie začalo o pol jednej v noci hádzaním kovových tyčí do kamiónov. Po koncertoch skupín Chinaski a Omega trvalo nakladanie do štvrtej hodiny. Občania z okolitých domov opakovane žiadali mestskú a štátnu políciu o zabezpečenie nočného pokoja, no bezvýsledne. Po príchode hliadky bolo väčšinou päť minút ticho, no po jej odchode sa v nakladaní kamiónov pokračovalo.

Autori sťažnosti píšu, že NTC bolo projektované na organizovanie športových podujatí a nie na koncerty hudobných skupín. Nemajú však nič proti akciám, ktoré neprekročia povolenú hladinu hlučnosti a skončia sa do 22. hodiny.

Zástupcov NTC podľa vyjadrenia technického riaditeľa Pavla Poláka veľmi mrzí, že pri niektorých koncertoch došlo k rušeniu nočného pokoja. Usporiadateľ tým porušil zmluvu o prenájme haly, ktorú s NTC uzatvoril. Zaviazal sa totiž skončiť koncert do 22. hodiny, nakladať a odvážať aparatúru i pódium až na druhý deň predpoludním.

„Obyvateľom dotknutých nadmerným hlukom sa týmto ospravedlňujeme. Pri ďalších akciách sprísnime kontrolu dodržiavania podmienok zmluvy uzavretej s agentúrou, aby sa rušenie nočného pokoja neopakovalo,“ uvádza sa v stanovisku Pavla Poláka. Podľa neho nie je pravda, žeby NTC nebolo projektované aj na iné ako športové účely.

Starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Richard Frimmel súhlasí s uskutočnením podujatí v zariadení NTC len pod podmienkou, že budú ukončené do 22. hodiny. „Máme písomnú záruku prezidenta Slovenského tenisového zväzu Tibora Macka, že ukončenie akcií bude v záujme odstránenia rušenia nočného pokoja v okolí, zabezpečené do 22. hodiny a nakladanie a vykladanie kamiónov s technickým vybavením bude cez deň od šiestej do 22. hodiny. V sobotu a nedeľu od 7. hodiny. Pri ukončení akcie umožnia výjazd zo suterénneho parkoviska len do Kalinčiakovej ulice a do tejto ulice umožnia aj odchod divákov, aby nerušili obyvateľov okolitých obytných domov.

Podľa informácií hovorkyne starostu Valérie Reháčkovej v prípade koncertov Miroslava Žbirku a skupiny Chinaski nebola udelená výnimka. Koncert skupiny Omega nebol podľa zákona o verejných kultúrnych podujatiach ohlásený, a preto bude nasledovať správne konanie. Štátna polícia nám stanovisko do uzávierky tohto vydania Bratislavských novín neposkytla.

(rob)

Páčil sa vám článok?