Od grafitov sú už vyčistené obe lávky mosta

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od pondelka môžu chodci a cyklisti používať lávku na ľavej strane Nového mosta (od centra mesta), ktorá bola uzavretá pre čistenie od nežiaducich výtvorov sprejerov.

Počas šiestich týždňov magistrátne oddelenie cestného hospodárstva zabezpečilo očistenie lávky a ošetrenie antigrafitovým náterom.

Ako uviedla hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, celková plocha určená na čistenie bola asi 3400 štvorcových metrov, za čo magistrát zaplatí približne 3,8 milióna korún. Zároveň odstránili skorodované častí konštrukcie lávky a zalievali ich asfaltom, čo si vyžiadalo ďalších 1,2 milióna korún.

S čistením Nového mosta začal magistrát v lete minulého roku, keď aj s pomocou sponzorských finančných prostriedkov očistil protiľahlú stranu lávky, čo stálo 3,3 milióna korún. Dodávateľom prác je spoločnosť Axiom Real Slovensko, s.r.o., víťaz verejnej súťaže, ktorú magistrát vypísal začiatkom minulého roku.

V prvej etape spoločnosť vyčistila lávku na Novom moste smerom od Karlovej Vsi. Celú plochu očistila a natrela antigrafitovým náterom. Pretože údržba sa nedala robiť v mesiacoch, keď teplota klesala pod 10 stupňov, spoločnosť ARS ju urobila v apríli. Toto očistenie stálo magistrát približne 80-tisíc korún. Až do októbra bude spoločnosť lávku pravidelne, raz do týždňa, kontrolovať a podľa potreby čistiť.

V júli a v auguste majú od grafitov očistiť aj pylóny Nového mosta.

(juh)

Páčil sa vám článok?