Socha Schöner Náciho je opäť poškodená

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sochu Schöner Náciho na Rybárskej bráne v pondelok 22. mája nadránom poškodili anglicky hovoriaci turisti. Samospráva Starého Mesta odhaduje rozsah poškodenia na 100-tisíc korún.

Mestská polícia má incident, ktorý sa stal medzi 3.45 až 3.50 h, zachytený bezpečnostnou kamerou, krajskí policajti už po páchateľoch pátrajú. K dispozícii majú aj svedka, okolo ktorého skupinka približne desiatich hlučných cudzincov tesne pred činom prechádzala. Vandali sochu prevrátili aj s podstavcom, Schöner Nácimu sa pri páde odlomila ľavá ruka držiaca klobúk, poškodenú má aj druhú ruku, nohu a podstavec. Polícia incident kvalifikovala ako prečin poškodzovania cudzej veci.

Pripomeňme, že socha Schöner Náciho bola naposledy poškodená 4. augusta 2004, keď do nej narazilo pravdepodobne zásobovacie vozidlo pohybujúce sa po pešej zóne. Mestská polícia aj vtedy tvrdila, že udalosť zaznamenala bezpečnostná kamera. Vinníka sa však napriek tomu nepodarilo vypátrať. Staromestskej samospráve vtedy trvalo päť mesiacov, kým dala sochu opraviť. Stalo sa tak až vďaka finančnému príspevku súkromnej stavebnej sporiteľne, ktorá zareagovala na článok v Bratislavských novinách z novembra 2004. Zostáva veriť, že tentoraz sa Schöner Náci vráti na korzo skôr, ako to bolo pred dvoma rokmi.

Sochu opravujú na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave, ak nebude rozsah jej poškodení väčší, osadiť by ju vraj mohli už v piatok 26. mája.

Páčil sa vám článok?