Petržalka má problémy s organizátormi výstavy psov

9.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka má ťažké srdce na organizátorov svetovej výstavy psov, ktorá sa v týchto dňoch koná v hlavnom meste. Podľa hovorcu mestskej časti Ľubomíra Andrassyho organizátori podujatie v niektorých oblastiach nezvládajú a objavujú sa prvé vážne problémy.

Dôvodom je napríklad parkovanie niektorých vozidiel v Sade Janka Kráľa, kde je to prísne zakázané. "Je to národná kultúrna pamiatka. Niektorí vodiči sa správajú arogantne a už nám poškodili mechanické zábrany a dopravné značky, ktoré zakazujú vjazd do sadu," povedal Andrassy. Riaditeľ výstavy Ľubomír Čechovič však obvinenia odmieta. Podľa neho zabezpečili dostatok parkovacích miest a "vyprosuje si" obvinenia, že pre pár "nespratníkov" organizátori podujatie nemajú pod kontrolou.

Riaditeľ argumentuje tým, že pre podujatie je zabezpečených viac ako 6-tisíc parkovacích miest. Približne 1 900 miest na parkovanie je priamo v areáli výstaviska Incheba. "Problémom je, že hala C je rezervovaná, aj keď sme si celú Inchebu prenajali už v roku 2007. Preto sme na parkovisku museli postaviť veľký stan, čím sa počet miest znížil z 3 000 na 1 900," povedal Čechovič.

Organizátori však majú prenajaté aj ďalšie parkovacie miesta. Okolo 120 karavanov sa nachádza na parkovisku oproti výškovej budove Incheby. Prenajatá je aj plocha pod Starým mostom, na Tyršovom nábreží a na mieste, kde v minulosti stáli kolotoče. Tu je vytvorených okolo 1 800 miest, okolo 2 000 je na ploche bývalého depa dopravného podniku. Parkuje sa aj pri závodisku v Petržalke, kde sa koná "menšia" výstava psov.

Mestská časť požiadala o pomoc mestskú aj štátnu políciu, tie by mali vykonávať "prísne" kontroly v celom Sade Janka Kráľa. Zároveň vyzýva vodičov, aby rešpektovali pravidlá. "V prvom rade chceme zabezpečiť vykázanie vozidiel zo sadu a zabrániť ďalším, aby tam parkovali. Potom budeme zvažovať ďalšie kroky," odpovedal Andrassy na otázku, či mestská časť bude žiadať náhradu za poškodenie zelene.

"V prípade nespratníkov by mala polícia nekompromisne zasahovať a nasadzovať papuče," tvrdí Čechovič. Ako dodal, prenajaté plochy na parkovanie dajú po skončení výstavy do pôvodného stavu.

Svetová výstava psov sa koná v Incheba Expo Aréna po prvý raz. Na najväčšie kynologické podujatie na svete so svojimi majiteľmi pricestovalo vyše 21 000 psov. Slovensko tu zastupuje približne 1640 štvornohých chlpáčov. Výstava potrvá až do nedele 11. októbra 2009.

Pri Sade Janka Kráľa nové zábrany proti vjazdu vozidiel

Bratislavská Petržalka osadí ďalšie mechanické zábrany, ktoré budú zabraňovať vjazdu vozidiel do Sadu Janka Kráľa. Tie by mali byť najmä pri Novom moste a zo strany od Krasovského. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Samospráva tak reaguje na správanie sa niektorých vodičov v súvislosti so súčasnou svetovou výstavou psov. Tí podľa Andrassyho stihli pri vjazde a parkovaní zničiť niekoľko dopravných značiek a mechanických zábran v okolí Sadu Janka Kráľa.

Organizátori síce zabezpečili viac ako 6-tisíc parkovacích miest, niektorí vodiči však parkujú aj tam, kde je to zakázané. Zeleň ničia okrem toho aj desiatky áut, ktoré parkujú na vale neďaleko bývalého štadióna Artmedie. V okolí sadu sú a aj budú posilnené policajné hliadky. Tým by sa mohlo podľa Andrassyho zabrániť ďalšiemu "devastovaniu" sadu.

Mestská časť spolu s organizátormi podujatia preto žiadajú návštevníkov a vystavovateľov, aby rešpektovali pravidlá a parkovali na vyhradených miestach. Opätovne zdôrazňujú, že v Sade Janka Kráľa platí nielen zákaz vjazdu. Podľa hovorcu Svetovej výstavy psov (World Dog Show) Tomáša Holetza majú organizátori k dispozícii štyri parkoviská, ktoré kapacitne postačujú. "Dokonca disponujú rezervnými plochami," povedal Holetz.

Výzva sa týka tiež rešpektovania dopravných značení. “Spolupracujeme na zabezpečení organizácie dopravy počas celej výstavy psov spolu s organizátormi. Dodnes sme s organizáciou dopravy spokojní. Pri podujatí takých veľkých rozmerov považujeme dopravu za skvelo zvládnutú,” povedal riaditeľ odboru poriadkovej polície v Bratislave Pavol Palkovič.

Ďalším problémom, na ktorý upozorňujú aj mnohí občania, sú psie exkrementy. "Žiadame majiteľov psov, aby nevenčili psov v Sade Janka Kráľa, tu nie je výbeh psov," povedal Andrassy. Samospráva zároveň vyzýva, aby psičkári dodržiavali platné všeobecne záväzné nariadenie. Podľa neho je napríklad každý majiteľ povinný odstrániť psie exkrementy z verejných priestranstiev. "Je gestom slušnosti, aby sa postarali aj o psie výkaly, ktoré park znehodnocujú,” konštatoval Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?