Letná terasa na Hviezdoslavovom námestí zaberá chodník a obmedzuje chodcov

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Exteriérové sedenie symbolizuje pre väčšinu z nás začiatok jari, má však aj svoje prozaické stránky a tie sa snaží samospráva riadiť pravidlami - pre tento prípad všeobecne záväznými nariadeniami.

Takéto nariadenie má na príslušnom území moc takmer ako zákon, v prípade letných kaviarničiek na ulici sa však príliš často porušuje. Nedávno sme informovali o tom, kde a ako môžu kaviarnici zriaďovať exteriérové sedenia. Presné pravidlá možno nájsť vo Všeobecne záväznom nariadení mestskej časti Bratislava - Staré Mesto č. 9/2004 o pešej zóne a jeho novely č. 3/2005, ktoré definuje pešiu zónu, stanovuje všeobecné pravidlá a miesta, kde sa takéto sedenia môžu umiestňovať.

V prípade, na ktorý nás upozornili čitatelia, ide predovšetkým o doplnok nariadenia z roku 2005, ktorým sa v paragrafe 3 dopĺňa odsek 5: „Na severnej strane Hviezdoslavovho námestia musí byť zachovaný prechod pre peších medzi fasádou domov a exteriérovým sedením minimálne 200 cm.“ Toto ustanovenie všeobecne záväzného nariadenia nadobudlo účinnosť 15. júna 2005.

Pred niekoľkými týždňami sa však na severnej strane Hviezdoslavovho námestia pred domom číslo 21 začalo pripravovať exteriérové sedenie pre novú reštauráciu, ktoré však má skôr charakter trvalej stavby než sezónneho provizória a je tesne prilepené na dom. Začiatkom apríla sme sa na Miestnom úrade mestskej časti Bratislava - Staré Mesto zaujímali o postup samosprávy v tomto prípade porušenia nariadenia o pešej zóne. Dostali sme odpoveď, že 5. apríla mestská časť vyzvala majiteľa reštaurácie, aby dal exteriérové sedenie do súladu s povolením a všeobecne záväzným nariadením. Minulý týždeň sme sa informovali, ako riešenie pokročilo, a tiež pozreli na realitu na námestí. Vonkajšie sedenie žije rušným životom, nikde ani náznak, že by sa ho niekto chystal presunúť od domu. Odpoveď zo staromestského miestneho úradu znela, že v súčasnosti ešte stále trvá správne konanie a úrad čaká na odpoveď. Na otázku, či mestská časť nariadi majiteľovi presunúť sedenie podľa normy, sme odpoveď nedostali, nedozvedeli sme ani, kedy by sa správne konanie v tomto prípade mohlo skončiť.

Dovtedy totiž budú chodci musieť sedenie na Hviezdoslavovom námestí obchádzať a chodiť po nerovnej cestnej dlažbe, na ktorej nie je vylúčené podvrtnutie nohy či iný úraz.

Páčil sa vám článok?