Letné terasy nie vždy rešpektujú normu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už vlani sme konštatovali, že väčšina letných terás pred reštauráciami a kaviarňami nekorešponduje s predpismi. Tohtoročná sezóna sa ešte nezačala, pozrime sa teda na teóriu a prax.

V centre Bratislavy môžu prevádzkovatelia podnikov požiadať o exteriérové sedenie v pešej zóne od 1. apríla do 31. októbra okrem komunikácií Strakova, Baštová, Kapitulská, Na vŕšku, Farská, Františkánska, Klobučnícka, Primaciálne námestie, Kostolná, Prepoštská, Zámočnícka a Zelená. Povolenia na zriadenie exteriérového sedenia na komunikáciách vyššej triedy a priestranstvách celomestského významu vydáva primátor na základe písomného súhlasu starostu, pre ostatné ich vydáva priamo úrad starostu Starého Mesta.

Na týchto plochách je určený aj prevádzkový čas, aj miesta, kde sa po skončení prevádzky nemôže nechávať nábytok, a ďalšie podrobnosti, ako napríklad priestor, ktorý musia prevádzkovatelia ponechať voľný pre peších. Priestor na sedenie vymedzuje a značí ten, kto vydal povolenie. Za porušenie pravidiel možno udeliť fyzickej osobe pokutu do 1000 korún, právnickej osobe až do 200-tisíc. Ak prevádzkuje sedenie bez povolenia fyzická osoba, vtedy ju možno pokutovať až sumou 10-tisíc, právnickú osobu rovným miliónom.

Najporušovanejším pravidlom podľa našich poznatkov je piaty bod záväzného uznesenia, podľa ktorého musia prevádzkovatelia ponechať priechod pre peších v šírke minimálne 125 centimetrov. Tohtoročná sezóna sa ešte nezačala a my sme už zaregistrovali rad porušení tohto pravidla - na Gorkého, Ventúrskej a na Hviezdoslavovom námestí.

Ako nás informoval Stanislav Jurikovič, hovorca staromestského úradu, v súčasnosti už povolili 25 letných záhrad v Starom Meste s tým, že pracovníci úradu v prvých mesiacoch sezóny vyznačia farebne na komunikáciách ich rozlohu. Zdôraznil povinnosť zachovať voľný priechodný pás. Na našu informáciu, že už sme zaevidovali prípady, keď prevádzkovateľ nerešpektoval toto pravidlo, uviedol: „...zatiaľ registrujeme iba prípad na Hviezdoslavovom námestí. Majiteľovi sme piateho apríla poslali výzvu na úpravu. Ďalším krokom v prípade neuposlúchnutia, bude správne konanie s možnosťou uloženia pokuty.“

Nová terasa na Hviezdoslavovom námestí podľa všetkého porušuje schválené pravidlá - od fasády domu totiž musí byť pre chodcov zachovaný priechod široký minimálne 125 centimetrov, čo v tomto prípade nie je.

Páčil sa vám článok?