Došlo k stretu demonštantov, zasahovala polícia

18.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na príchod čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa do Prezidentského paláca na Hodžovom námestí v Bratislave sa pripravujú dve skupiny ľudí.

V blízkosti paláca sa pohybuje početnejšia skupina ľudí čínskeho pôvodu v oblekoch s červenými šiltovkami zo Zväzu čínskych podnikateľov na Slovensku, ktorí majú v rukách čínske zástavy a podľa všetkého sa chystajú vítať čínskeho prezidenta.

Muž, ktorý mal visačku s čínskym nápisom a slovenským názvom Uvítací sprievod, však nevedel spresniť podrobnosti, podľa neho treba počkať na oficiálne vyhlásenie, ktoré údajne vydajú. Ako povedal, prišli dobrovoľne. Všetci ľudia z tejto skupiny majú na sebe visačky s čínskou a slovenskou zástavou a čínskymi nápismi. Chcú rozprestrieť aj transparenty, medzi iným v angličtine Vítame prezidenta Hu!

Asi 20 metrov od nich je skupina priaznivcov hnutia Falun Gong, ktorá chce svojou prítomnosťou upozorniť slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, aby na stretnutí so svojím čínskym kolegom nastolil otázku ľudských práv. Ako povedal predseda Slovenskej asociácie Falun Gong Marek Tatarko, petíciu občanov s takouto požiadavkou už do Prezidentského paláca odovzdali.

Aktivisti Falun Gong podľa polície môžu byť iba na Banskobystrickej ulici a nemôžu sa zhromažďovať na Hodžovom námestí. Na začiatku Banskobystrickej ulice, ktorá susedí s Hodžovým námestím, zástupcovia hnutia rozvinuli transparenty s nápismi Rešpektujte ľudské práva! Prestaňte mučiť a zabíjať ľudí cvičiacich Falun Gong v Číne! Stop násilným odberom orgánov v Číne! Traja priaznivci Falun Gong počas celej návštevy čínskeho prezidenta na Slovensku budú držať hladovku.

Tatarko povedal, že proti návšteve čínskeho prezidenta protestovať nechcú, ale stretnutie prezidentov považujú za dôstojnú oficiálnu schôdzu, na ktorej by sa o ľudských právach v Číne hovoriť mohlo.

Zaujímavým spôsobom sa snažia prívrženci čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, ktorí ho prišli privítať pred Prezidentský palác na Hodžovom námestí, prekryť transparenty aktivistov, protestujúcich proti porušovaniu ľudských práv v Číne. Prezidentovi priaznivci majú transparent v angličtine - Vítame prezidenta Hu!, ktorým sa snažia prekryť transparent Slobodu pre Čínu!, ktorý držia aktivisti.

Tento "súboj transparentov" je pod neustálym záujmom médií. Policajti, ktorí hermeticky uzavreli Hodžovo námestie, nezasahujú. Niektorí cvičenci hnutia Falun Gong tvrdia, že keď sa pri námestí pokúšali rozdávať letáčiky, tak im ich nejakí ľudia vytrhli z ruky. Skupina občianskych aktivistov sporadicky kričí slogan Ľudské práva v Číne! Nad námestím už preletel aj policajný vrtuľník.

Hodžovo námestie je už obkolesené prenosnými plotmi polície a policajti dávajú pozor na dodržiavanie verejného poriadku. Námestie je prázdne, dve skupiny čakajú až za policajnými zátarasami. Policajti na námestie zatiaľ nikoho nepúšťajú.

AKTUALIZÁCIA (18.6.2009, 15:40): Polícia začala zasahovať proti občianskym aktivistom, ktorí na Hodžovom námestí v Bratislave pred Prezidentským palácom za policajnými zátarasami rozvinuli transparenty. Policajti sa pokúsili zo skupiny občianskych aktivistov vytiahnuť jedného z nich, občianski aktivisti muža bránili. Policajti spútali minimálne troch aktivistov, medzi nimi je aj Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitútu, ktorých odvádzajú z námestia.

Ženu, ktorá držala transparent s textom, propagujúcim hnutie Falun Gong, musela ošetriť rýchla záchranná služba. Podľa predsedu Slovenskej asociácie Falun Gong Petra Tatarka mladá žena držala transparent, keď ju skupinka prívržencov vítajúcich prezidenta zhodila na zem, pri páde sa žena zranila a krvácala, pomoc jej museli poskytnúť lekári.

Na námestí pokračujú slovné potýčky medzi vítajúcimi čínskeho prezidenta a aktivistami, ktorí prišli upozorniť na ľudské práva v Číne. Vítajúci prezidenta sa neustále pokúšajú znemožniť aktivistom, aby ich transparenty bolo vidieť, ľudí pretláčajú vlastnými transparentmi alebo sa snažia ich transparenty stiahnuť dole. Policajti sa snažia skupiny od seba oddeľovať.

AKTUALIZÁCIA (18.6.2009, 16:00): Polícia spred Prezidentského paláca vytlačila všetkých ľudí s transparentmi, teda aj tých, ktorí chceli vítať čínskeho prezidenta, aj občianskych aktivistov, ktorí chceli upozorniť na problematiku ľudských práv v Číne. Stalo sa tak po tom, ako starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Andrej Petrek vyzval cez policajný megafón všetkých ľudí s transparentmi, aby z námestia odišli, pretože ich akcia nebola povolená. 

AKTUALIZÁCIA (18.6.2009, 17:00): Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) žiadajú urýchlené prepustenie zadržaných slovenských občanov, ktorí dnes na Hodžovom námestí v Bratislave protestovali proti komunistickému režimu v Číne. Bývalý minister vnútra Vladimír Palko v tejto súvislosti telefonicky kontaktoval prezidenta policajného zboru Jána Packu a tlmočil mu túto požiadavku. Palko mu pripomenul, že počas návštevy amerického prezidenta Busha v Bratislave boli počas zhromaždenia na Hviezdoslavovom námestí i občania protestujúci proti Bushovej politike. „

Pokiaľ však protestovali pokojne, polícia proti nim nezasahovala. Bolo by chybou, keby polícia protestujúcich slovenských občanov hneď neprepustila,“ povedal Palko. Podľa neho by sa nemala zopakovať chyba polície z incidentu s kazašskou novinárkou Balli Marzec. Ako informovala hovorkyňa KDS Mária Majdová, Packa Palka ubezpečil, že polícia zadržaných prepustí po vypočutí na obvodnom policajnom oddelení.

AKTUALIZÁCIA (18.6.2009, 19:00): Ako informoval František Peczár z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave, v súvislosti s nepovoleným zhromaždením na Hodžovom námestí musela zasahovať bratislavská polícia voči narušiteľom verejného poriadku. Na mieste dochádzalo k stretu medzi dvoma skupinami ľudí (teda prívržencov prezidenta Čínskej ľudovej republiky a jeho odporcov), preto bol policajný zákrok oprávnený. Bol použitý na obnovenie verejného poriadku. Polícia na tomto mieste zadržala  a následne predviedla na policajné oddelenie 9 osôb. Šiesti z nich boli občania Slovenskej republiky a zvyšný traja boli občanmi Čínskej ľudovej republiky.

Medzi zadržanými osobami bol aj čínsky občan, ktorý bol predvedený na policajné oddelenie kvôli krádeži propagačných materiálov, ktoré patrili slovenskému občanovi Ondrejovi D. Policajti predviedli na policajné oddelenie aj už spomínaného Ondreja D., ktorý bol predvedený za neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Avšak pri objasňovaní priestupku bolo zistené, že dotyčný neuposlúchol výzvu kvôli tomu, že si bránil svoj majetok, teda v tomto prípade propagačný materiál. Ondrej D. bol preto políciou prepustený a nebude riešený v priestupkovom konaní. Táto osoba bude vystupovať iba ako svedok poškodený. Občan Čínskej ľudovej republiky bude za svoj skutok obvinený z trestného činu krádeže, informoval F. Peczár.

(sita)

Páčil sa vám článok?