Petržalka upozorňuje na podvodníkov

4.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka a bratislavský krajský policajný zbor upozorňujú verejnosť na podvodníkov. V posledných dňoch najmä starších ľudí oslovujú neznáme osoby, ktoré im ponúkajú "nezištnú“ pomoc pri vybavení preplatkov či nedoplatkov z ročného vyúčtovania za správu bytu.

Ako povedal hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy, doteraz zaznamenali približne desať takýchto prípadov, pričom väčšinou išlo o slušne oblečený a dôverčivo vyzerajúci pár - muža a ženu. Ako ďalej uviedol, podvodníci sa tak vďaka falošnej ochote pomôcť môžu dostať do bytu, nenásilne získať informácie o finančnej hotovosti občana a bez väčších problémov ho môžu olúpiť o peniaze.

"Petržalčania by mali byť viac ostražití, mali by myslieť na svoju základnú bezpečnosť," zdôraznil hovorca. Samospráva preto upozorňuje, že všetky finančné operácie vo vzťahu k správcovským spoločnostiam, ale i iným verejným či súkromným inštitúciám je najbezpečnejšie uskutočniť priamo na pošte či v banke. Akékoľvek snahy neznámych osôb o riešenie platieb v hotovosti treba ihneď nahlásiť na bezplatnom telefónnom čísle 158.

Petržalka zároveň upozorňuje, že každá spoločnosť, ktorá vykonáva napríklad pravidelný odpočet vody, tepla, elektriny, plynu je povinná v dostatočnom časovom predstihu oznámiť vlastníkom, nájomcom bytov presný dátum vykonávania odpisov.

"Oznam musí byť umiestnený na verejne prístupnom a viditeľnom mieste. Občania pritom majú vždy právo požiadať o preukaz totožnosti a tiež o poverenie pre vykonanie týchto aktivít," konštatoval Andrassy. Ako dodal, najúčinnejšou zbraňou proti praktikám podvodníkov je ostražitosť a dodržiavanie osvedčenej múdrosti - dôveruj, ale preveruj.

(sita)

Páčil sa vám článok?