V Sade Janka Kráľa je už tankodróm

4.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

So sťažnosťou na jazdenie áut v Sade Janka Kráľa sa na redakciu obrátil čitateľ Juraj z Petržalky. Na vlastnej koži zažil, ako večer v parku, ktorý je najstarším verejným parkom v strednej Európe, jazdia autá!

Čitateľ si všimol, že autá vchádzajú do parku cez trávu, priamo oproti hlavnému vchodu na štadión Artmedie Petržalka. „Je smutné, ak si to zodpovední nevedia ustrážiť. Stále sa hovorí, aký je Sad dôležitý a historicky významný, no zatiaľ sa dáva priestor iba primitívom, ktorí si z neho spravili tankodróm,“ mieni náš čitateľ.

Podľa hovorcu petržalskej miestnej samosprávy Ľubomíra Andrassyho pracovníci úradu skutočne našli stopy po autách na tráve tak, ako to opisuje čitateľ. Pripomenul, že do Sadu Janka Kráľa je zákaz vjazdu. Umožnený je len vjazd kvôli údržbe alebo vozidlám v prípade verejných podujatí. Miestny úrad preto vyzve políciu, aby zvýšila ostražitosť a porušovateľov predpisov nekompromisne trestala.

Súčasne plánuje aj osadenie zábran na miesta, cez ktoré by sa nedisciplinovaní vodiči mohli do parku dostať. Ľ. Andrassy informoval, že miestna samospráva dáva do Sadu J. Kráľa v týchto dňoch aj nové informačné tabule. Ide o parkový poriadok upozorňujúci na prísne pravidlá, ktoré sú návštevníci povinní dodržiavať.

Z mestskej polície sme dostali odporučenie obrátiť sa na hovorcu miestnej samosprávy, a informáciu, že na dopravné problémy v sade bola petržalská samospráva niekoľkokrát upozorňovaná. Z krajského riaditeľstva policajného zboru nám prisľúbili, že situáciu preveria.

V každom prípade taký skvost, akým je historický Sad Janka kráľa, si zaslúži väčšiu pozornosť nielen miestnej samosprávy, ale aj magistrátu a polície. Park by mal mať osobitného dozorcu, ktorý by bol vybavený kompetenciami na zakročenie proti ľuďom, ktorým úcta k prírode a ohľaduplnosť k ostatným, nič nehovoria.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?