Prostitútky na Vajnorskej ulici trápia ľudí z okolia

28.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno trápil problém postávajúcich prostitútok obyvateľov Krížnej ulice, najnovšie sa preniesol na neďalekú Vajnorskú. Mnohí ľudia bývajúci v tejto lokalite sa bezradne pýtajú, či možno problém nejako vyriešiť.

„Ako skutočne deprimovaný obyvateľ Bratislavy sa už nedokážem pozerať na pouličnú prostitúciu na Vajnorskej, takmer pri Istropolise. O prostitúcii v hlavnom meste sa toho napísalo veľa a všetci vieme, že existuje. Všetci poznáme miesta, kde prostitútky nájdete so železnou pravidelnosťou, no polícia hrá mŕtveho chrobáka," sťažuje sa náš čitateľ Vladimír Kliment.

Ako píše, pouličná prostitúcia je v Bratislave každodennou realitou. „Aj malé deti v škole si už rozprávajú o miestach, kde môžu stretnúť predstaviteľky najstaršieho remesla. Priznám sa, že ma stále prekvapuje, že sa prostitútky pokojne prechádzajú a ponúkajú svoju prácu v tesnej blízkosti jednej z hlavných budov polície v meste. Je to len kúsok od centra mesta, na frekventovanej ulici, po ktorej každodenne prejdú tisícky áut, stovky peších chodcov a obyvateľov Nového Mesta, či desiatky električiek a autobusov MHD."

Zaráža ho najmä prístup zodpovedných: „Zatiaľ čo sa štátna či mestská polícia nečinne prizerajú „obyvateľkám", ktoré sa so železnou pravidelnosťou objavujú večer čo večer na tých istých miestach, obyvatelia tejto mestskej časti musia znášať všetky negatíva. A evidentne si nemôžu pomôcť. Predstavte si situáciu, že pri ceste domov sa vaše „susedy" nezabudnú spýtať, či nemáte chuť, v rozpakoch počúvate od svojich detí otázky, kto sú tie tety na ulici. V priľahlých trávnatých plochách, kríkoch či nestrážených kútoch sa nachádzajú použité prezervatívy, vreckovky, dokonca aj použité striekačky či ihly."

Chybu vidí najmä v polícii: „Najčastejším argumentom je, že na reálne obvinenie chýbajú dôkazy. Ak by ho niekto chcel nájsť, tak si ho zadováži. Policajtov v civile fingujúcich záujem o služby prostitútok, to by bolo na našu políciu pravdepodobne príliš veľké sústo... Čo však bráni predstaviteľom mesta či poriadku, ktorých platíme z našich daní, aby nainštalovali kameru, to naozaj netuším."

Ľudia bývajúci v tejto lokalite sa problémom nevyhnú ani doma: „V lete nemôžete otvoriť okno, pretože evidentne sfetované prostitútky sa medzi sebou hlasno zhovárajú, kričia na seba (ak im konkurencia obsadí zaužívané miesto) a vchádzajú do predzáhradky či priamo pod okná, kde nemajú problém sa vypotrebiť, alebo iba čakať na svojho platiaceho „princa". Dvor musí byť dokonale zamknutý, pretože v opačnom prípade sa stane miestom „výkonu práce"," píše Vladimír Kliment.

Náš čitateľ zdôrazňuje, že problém zostáva problémom najmä kvôli ľahostajnosti: „Kompetentných tento problém pravdepodobne nezaujíma. Nedokážem sa zbaviť pocitu, že pouličná prostitúcia je organizovaný zločin, ktorý polícia jednoducho v tichosti toleruje. A to je smutné."

Na problém zareagovala Alžbeta Klesnilová, tlačová tajomníčka starostu mestskej časti Bratislava - Nové Mesto: „Bolo by chybou tvrdiť, že polícia sa len nečinne prizerá tomuto javu. Príslušníci mestskej polície pôsobiaci v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto totiž majú v popise práce aj kontrolu dodržiavania všeobecne záväzného nariadenia o dodržiavaní čistoty a poriadku, ktorý rieši aj poskytovanie sexuálnych služieb. Na verejných priestranstvách mestskej časti nie je dovolené „ponúkať alebo poskytovať sexuálne služby, alebo sa takýchto služieb dožadovať."

Podľa jej vyjadrení mestskí policajti v roku 2008 v súvislosti so sexuálnymi službami riešili 28 prípadov. V devätnástich uložili blokové pokuty v úhrnnej sume 4000 korún (čo je približne 210 Sk na každú pokutu! - pozn. red.), deväť prípadov odstúpili obvodnému úradu na správne konanie.

„Treba však povedať, že pri týchto 28 prípadoch mali policajti istotu, že išlo o sexuálne služby. Inak, tvrdia, sa ponuka a dopyt po sexuálnych službách dokazuje veľmi ťažko. Policajti - mestskí i štátni - aj samospráva Nového Mesta už roky poukazujú na to, že prostitúciu u nás nerieši zákonom," dodala Alžbeta Klesnilová.

Dušan Blaško

Páčil sa vám článok?