Najmä starší ľudia by mali byť opatrní

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Podvodníci, ktorí si zvykli operovať pod najrozličnejšími zámienkami v bytoch najmä osamelých ľudí, našli novú taktiku, ktorá vyzerá veľmi vierohodne a opiera sa o dôverne vyzerajúce ekologické argumenty.

Podľa hovorcu mestskej polície Petra Plevu najnovším trikom je takzvané bezplatné meranie prachu v byte. Obyvateľom Rače ho ponúka zatiaľ neznámy zavalitejší muž vysoký asi 185 cm. Do polovice marca občania nahlásili sedem takýchto prípadov. Podľa niektorých občanov, ktorí sa s ním stretli, môže ísť o Ukrajinca hovoriaceho zlou slovenčinou. Bratislavská mestská polícia preto upozorňuje predovšetkým starších ľudí, aby podobným osobám svoje príbytky neotvárali a na ich výskyt upozornili príslušnú stanicu mestskej polície, alebo zavolali na tiesňové číslo 159, prípadne aj štátnu políciu na číslo 158.

V minulosti používali iný trik - pod zámienkou, že sú pracovníci plynární či elektrární, ktorí chcú vrátiť preplatok, sa vlúdili do bytu a zistili, kde vyhliadnutá obeť ukrýva peniaze. Nie je ľahké určiť počet prípadov. Podľa hovorkyne krajskej polície Aleny Toševovej štatistika týchto prípadov nie je, pretože podľa súčasnej legislatívy sa niektoré z nich hodnotia ako priestupok, iné ako trestný čin. Polícia však odhaduje ich počet v Bratislave na niekoľko desiatok ročne, pričom ide väčšinou o útoky proti starším ľuďom. Polícia preto odporúča nevpúšťať cudzích ľudí do bytu, od pracovníkov služieb striktne požadovať ich legitimáciu, prípadne si overiť oprávnenosť ich príchodu telefónom. Neznáme osoby by ľudia nemali za žiadnych okolností vpúšťať do bytu.

Páčil sa vám článok?