Bilboard na Gorazdovej je legálny

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Halogénové reflektory reklamného zariadenia vraj premenili obyvateľom domov na rohu Gorazdovej a Brnianskej noc na deň, a obrovské reklamné plochy vraj budú v lete brániť prístupu slnka do bytov a záhrad.

To je len časť výhrad, ktoré obyvatelia tejto lokality majú proti inštalovaniu reklamného zariadenia, odkedy ho tu začiatkom marca inštalovali. Vážnejšou výhradou je skutočnosť, že pred samotnou stavbou sa ich nik nespýtal na názor a cítia sa poškodení vo svojich vlastníckych právach, pretože ich nepozvali na stavebné konanie.

Podľa stanoviska, ktoré zaslal redakcii Peter Kimijan z komunikačného úseku Miestneho úradu v Starom Meste, sa však obyvatelia tejto lokality nemali prečo k stavbe vyjadrovať. Píše: „Stavebný úrad vydal povolenie na umiestnenie reklamného zariadenia podľa paragrafu 71 stavebného zákona, podotýkame, že v tomto prípade nejde o stavebné povolenie. Z toho vyplýva aj postup pri vydávaní daných povolení a uplatňujú sa iné pravidlá pri prizývaní osôb.“ Ďalej uvádza, že spodná hrana zariadenia je vo výške 10,5 metra nad úrovňou okolitých objektov a tridsať metrov od susedného pozemku. To by údajne malo zaručiť, že svetlo z bigboardu „iba ťažko môže prekážať,“ pričom vraj zariadenie ešte nie je v prevádzke, takže nesvieti.

Rudolf Klas, technický riaditeľ spoločnosti Bigboard Slovensko však vyjadruje nesmiernu ľútosť, že prišlo k negatívnej reakcii obyvateľov, obáva sa však, že pravdepodobne vyplýva z absolutistického negovania reklamného zariadenia. Uvádza tiež, že spoločnosť má právoplatné stavebné povolenie i platnú nájomnú zmluvu. V závere však dodáva: „Zásah do práv obyvateľov v okolí našich reklamných zariadení sme pripravení ihneď riešiť k obojstrannej spokojnosti.“

Verejnosť veľké reklamné plochy naozaj prijíma ťažko. Vlani stavebný úrad v Ružinove dokonca nariadil stavebníkovi odstrániť pútač na Martinskej ulici, firma sa však odvolala na krajský stavebný úrad a ten zrušil pôvodné rozhodnutie a firma dostala dodatočné stavebné povolenie. Podľa hovorkyne mestskej časti Anny Mihalčínovej obyvatelia, ktorým prekáža silný hluk odrazený od plochy, sa však opäť odvolali. Prípad je stále otvorený.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie