Zabezpečili si dom a zarobili na tom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Smutný fakt, že v kriminálnej kategórii drogového dílerstva priamo v bytových domoch Slovensko vysoko prekračovalo údaje z okolitých štátov, nemá pramene nikde inde, než v neochote obyvateľov brániť sa - hoci aj pasívne.

Po dôkaz stačí zájsť do Petržalky, na Rovniankovu ulicu, ktorej sa pred šiestimi rokmi za tmy vyhýbali aj otrlé typy. A pritom tam museli bývať rodiny s malými deťmi. V susedstve drogoví díleri, narkomani, násilníci, vandali, vstupný vestibul doslova žumpa, vytrhaná elektroinštalácia, vo výťahu ohnisko.

Kedysi na sklonku deväťdesiatych rokov to niekoľkým obyvateľom z Rovniankovej 14 pretieklo vrchom. V roku 1999 sa dozvedeli o projekte Bezpečné bývanie a rozhodli sa konať. Dnes hovorí o zmene členka samosprávy Eva Ždiniaková: „Bol to šťastný nápad. Predtým som sa bála ísť po chodbe za dňa, dnes už by som sa odtiaľto neodsťahovala.“ Zmeny sú podľa nej najviac viditeľné na tom, že už nechýbajú vypínače a žiarovky, že výťahy sa opravujú už len pre opotrebovanie, v dome je čisto, v labyrintoch chodieb sa nefajčí, odsťahovali sa čudné živly, vďaka kamere majú presný prehľad o tom, kto a kedy prešiel spoločnými priestormi. Menej viditeľný je však najzávažnejší fakt - odvody do fondu opráv sa ako šmahom zázračného prútika znížili na zlomok pôvodnej sumy.

Dom totiž vybavili predovšetkým spoľahlivou elektromagnetickou zámkou, ktorá sa dá otvoriť len gombíkom - dotykovým elektronickým kľúčom (DEK). Systém umožňuje registrovať, kto a kedy bránu otváral. Pani Eva odporúča nasledovníkom, aby sa nerozhodli pre možnosť otvárať vchod z bytu: „Neviete, kto otvoril.“ Preto odmietajú aj vrátnicu, vrátnik je človek, a teda podplatiteľný, zato majú kamerový systém, ktorý všetky záznamy ukladá. Keďže vo veľmi krátkom čase ich nasledovali susedia z čísiel 16 a 18, dnes je táto časť ulice čistá - obrazne a doslovne - aj vonku. Z približne 600 bratislavských domov, ktoré príklad nasledovali a rozhodli sa pre systém s kľúčom DEK, spolupracujú pri svojej ochrane s políciou v Petržalke 260 a v Karlovej Vsi tri domy.

Dodať zostáva už len to, že práve po roku 2000, keď sa masovo začal projekt realizovať, Petržalka zišla z prvých miest v štatistike kriminality a spotreby drog.

Páčil sa vám článok?