Policajti sa presťahovali na Matejkovu ulicu a dočasne tu okupovali pešiu zónu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sťahovanie policajných útvarov na Matejkovu ulicu na Dlhých dieloch prinieslo obyvateľom ulice problémy, tie sa však vyriešili po tom, ako sa o situáciu v tejto lokalite začala zaujímať naša redakcia.

V liste, ktorý nám koncom januára poslali obyvatelia bytového domu na Matejkovej ulici číslo 13 a 15, sa konštatuje, že budova, do ktorej sa policajné útvary nasťahovali, bola postavená v tesnej blízkosti ich domu a zacláňa im, no problém je aj v inom. „Ulička, ktorá delí náš bytový dom a budovu polície, je veľmi úzka,“ píšu. „Je vydláždená zámkovou dlažbou a je to pešia zóna. Takto sme ju sedem rokov, odkedy tu bývame, aj poznali a užívali. Teda žiadne autá, len chodci, nanajvýš detské kočíky alebo bicykle. Vjazd do tejto úzkej pešej zóny blokovali mohutné betónové kvádre, čo síce nepôsobilo veľmi esteticky, no bránili vjazdu áut a tak plnili svoju funkciu lepšie ako tabuľa so zákazom vjazdu, čo by aj tak mnohí majitelia áut nerešpektovali.“

Ako ďalej napísali, po nasťahovaní polície boli betónové zátarasy odtiahnuté na okraj a do pešej zóny začali jazdiť policajné autá. Dôsledkom bol hluk, exhaláty a kľučkovanie mamičiek s kočíkmi pomedzi autá. „Na naše výčitky a protesty nikto z polície zatiaľ nereagoval,“ uvádza sa v liste. Ako ďalej napísali roztrpčení obyvatelia domu na Matejkovej ulici, ani predstavitelia miestneho úradu nič nepodnikli, hoci ako investor komunikácií by mali vedieť, že zámková dlažba v pešej zóne nie je dimenzovaná na autá a takýmto spôsobom sa rýchlo zničí.

So žiadosťou o vysvetlenie sme sa obrátili na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave. V stanovisku, ktoré nám poskytla zástupkyňa krajskej policajnej hovorkyne Alena Toševová, sa píše, že situácia bola polícii známa. „Problém s príjazdom a parkovaním vozidiel sme riešili,“ uviedla.

Ako dodala krajská policajná hovorkyňa, 3. januára 2006 sa Obvodné oddelenie Policajného zboru v Karlovej Vsi presťahovalo z Janotovej číslo 15 na Matejkovu číslo 5.

„Novovytvorený objekt Obvodného oddelenia Policajného zboru Karlova Ves bol daný do predčasného užívania, kde jediný možný prístup z pre neodovzdanie celého komplexu, v rámci ktorého jedným z objektov je aj Obvodné oddelenie Policajného zboru, bol z chodníka na Matejkovej ulici číslo 5,“ uvádza sa vo vyjadrení. „Tu je potrebné zdôrazniť, že práve v prvotnom období sa robilo sťahovanie a montáž materiálového, ako aj technického vybavenia dôležitého na chod objektu Obvodného oddelenia Policajného zboru Karlova Ves, ktoré má slúžiť k spokojnosti občanov.“

Podľa A. Toševovej boli 1. februára na základe iniciatívy riaditeľa Obvodného oddelenia Policajného zboru Karlova Ves do užívania odovzdané podzemné garáže so vstupom z Matejkovej ulice po účelovej komunikácii, čím bol objekt polície sprístupnený na užívanie. V spolupráci s prednostom mestskej časti Karlova Ves boli spätne osadené betónové zábrany zo strany Matejkovej ulice, čím sa zamedzil vjazd motorových vozidiel na chodník pred samotným policajným oddelením. „Policajti v rámci výkonu služby riešia v tomto smere porušenia zákona aj v spolupráci s mestskou políciou,“ uzavrela hovorkyňa. Ako nám potvrdili aj obyvatelia Matejkovej ulice, situácia sa skutočne napravila.

Páčil sa vám článok?