Poklopy sa zrejme budú kradnúť naďalej, polícia je zatiaľ proti zlodejom bezmocná

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Medzery, ktoré má slovenská legislatíva, sa nás dotýkajú dennodenne. Zákon napríklad krádež kanálového poklopu chápe ako čin, ktorý si ani nezaslúži, aby ho polícia evidovala, jeho dôsledky však môžu byť rozsiahle.

Mohol by o tom vypovedať osemdesiattriročný pán Alexander z Bratislavy, ktorý pre chýbajúci kanálový poklop ešte v októbri utrpel ťažké zranenia. Zlomil si niekoľko rebier a utrpel väčšiu tržnú ranu na nohe. Podľa hovorkyne krajského riaditeľstva polície Silvie Mihálikovej vyšetrovanie prípadu ešte stále pokračuje. Viac šťastia mali policajti na Námestí slobody v auguste, kde ukradnutý kryt kanála ešte v ten istý deň našli.

Podľa informácií Bratislavských novín je nádej na dolapenie vinníka malá práve preto, lebo samotnú krádež poklopu pre jeho relatívne nízku cenu zákon vníma len ako priestupok. Dochádza tu však k dileme, na ktorú upozorňuje aj hovorca mestskej polície Peter Pleva. Okrem krádeže, ktorú zákon bagatelizuje, je tu samotný fakt odstránenia poklopu, ktorý má chrániť chodcov i motorové vozidlá. V prípade, ako je napríklad zranenie pána Alexandra, sa zlodej dopustil aj ublíženia na zdraví. Ak do nezakrytej šachty vletí auto, čo spôsobí haváriu, ide už o trestný čin všeobecného ohrozenia. P. Pleva uvádza, že v meste týždenne zmizne jeden až dva poklopy.

Zlodeji ich nosia do zberných surovín. S. Miháliková uvádza, že o chýbajúcom poklope policajti informujú správcu komunikácie a sankcionujú cestný správny orgán, zároveň však informuje, že v rámci výkonu služby kontrolujú zberné suroviny. Tie totiž nesmú a ani nevykupujú liatinové kryty kanálov - zberači druhotných surovín si však s deravým zákonom dávno poradili a do zberní ich nosia rozbité. A preto sa bez výsledkov končia aj razie, ktoré niekedy v zberniach polícia urobí, ak sa v jednej lokalite naraz stratí viacero kanálových krytov.

(gub)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?