Asociáli z Pentagonu ohrozujú okolie

23.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

O tom, prečo žiada samospráva Podunajských Biskupíc zintenzívnenie hliadok polície v okolí vrakunského Pentagonu, s ktorým mestská časť bezprostredne susedí, sme sa pozhovárali so starostkou Podunajských Biskupíc Alžbetou OŽVALDOVOU (nezávislá).

- Je známe, že tzv. Pentagon navštevujú bezdomovci a narkomani. Políciu sme vyzvali, aby ešte viac hliadkovala v tejto lokalite, pretože sa množili sťažnosti našich obyvateľov. Ľudia sa boja o svoju bezpečnosť a poukazujú aj na neporiadok, ktorí tu bezdomovci a narkomani robia. Okrem toho sme nedávno obnovili zdravotné stredisko a upravili pri ňom okolie - stálo nás to osem miliónov korún...

Čo konkrétne ste museli riešiť, načo sa ľudia najviac sťažovali?

- Pred zdravotným strediskom sme mali pri ceste stánok. Jeho majiteľa sme vyzvali, aby ho odstránil, no na naše viacnásobné výzvy nereagoval. Až investor, ktorý rekonštruoval stredisko, nám pomohol tento stánok zlikvidovať. Prespávali v ňom bezdomovci a zhromažďovali sa tam aj narkomani. Sme radi, že je preč a s ním aj asi desať jeho tzv. nájomníkov.

Čo pomohlo, že sa problémom začala viac zaoberať aj polícia?

- Argumentom bolo napríklad to, že narkomani nám jednoducho sedávali na lavičkách a pichali si injekčné striekačky. Poriadková a mestská polícia zintenzívnili svoje hliadky - vychádzajú nám v ústrety v rámci svojich možností.

Vidíte z tejto nepríjemnej situácie nejaké východisko do budúcnosti?

- Rôzne opatrenia, ktoré sa urobili v Pentagone, sú v poriadku, ale nestačia. Dôležité je, aby sa čo najviac skultúrnilo okolie - možno aj pomocou projektu Záhrady pre všetkých. Ak dokážeme vytvoriť krajšie prostredie a mestská časť zabezpečí aj správcu záhradného objektu, tak to bude určite lepšie. Ak sú totiž títo ľudia vytlačení z priestorov, ktoré boli skrášlené, tak sa tam už nevracajú. Oni sa asi cítia lepšie v neusporiadanom a špinavom prostredí. Chceme napríklad z nášho trhoviska urobiť uzatvorenú tržnicu tak, aby bezdomovci neobsadzovali stoly, na ktorých sa práve nepredáva. Všetky stoly a stánky, ktoré už neslúžia svojmu účelu, chceme dať okamžite odstrániť, aby sme predchádzali javom, o ktorých hovoríme.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?