Chodník na Dunajskej ulici zabrali neoprávnene

10.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Verejnosť ťažko znáša obmedzovanie pohybu, podnikatelia si z toho nič nerobia, zdá sa však, že v poslednom čase na nich samospráva začína tlačiť.

V minulom čísle sme informovali, že Staré Mesto naparilo pokutu majiteľovi reštaurácie, ktorý svojvoľne zúžil chodník, v týchto dňoch sa „vezie“ pokuta staviteľovi, ktorý celkom znemožnil prechádzať peším popri jeho stavbe. Ide o stavbu ABC Centra, ktorá zúžila na základe vlastníctva k pozemku chodník od Liga pasáže k centru na polovicu.

To však nestačilo: Toto zúženie je presne v mieste, kam ústi priechod pre peších od obchodného domu na južnú stranu ulice.

Tam si stavitelia postavili plot a hotovo - priechod pre peších ústi do plechu, ľudia sú nútení vstupovať do vozovky, či už idú z obchodného domu, alebo len prechádzajú po južnej strane Dunajskej ulice. Dozvedeli sme sa, že staviteľ má dohodnutý plán organizácie s magistrátom (ten je totiž správcom Dunajskej ulice ako komunikácie aj s chodníkmi), nepožiadal však o zabratie chodníka.

Zrejme by ho ani nedostal, ale tak či onak - bez schválenej žiadosti koná ilegálne a pokuta je už na ceste. Nepomôže argumentácia, že po dokončení budovy bude predná časť priechodná podobne ako pod Manderlom, takže sa obnoví pôvodná šírka chodníka, ba ani to, že vlastník susedného pozemku Centrum bývania už má stavebné povolenie na podobný polyfunkčný dom.

Chodci sa v centre potrebujú pohybovať pešo a teraz, nie po vozovkách, ale po chodníkoch. Ak budú staromestskú samosprávu a magistrát nasledovať aj ďalší, možno to len vítať. Obmedzovania tých najslabších bolo dosť.

Gustav Bartovic
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?