Policajtov má monitorovať systém GPS

3.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

O nábore mestských policajtov, o príčinách slabého záujmu o prácu mestského policajta a o negatívach a pozitívach práce mestskej polície sme sa pozhovárali s námestníkom primátora Bratislavy Tomášom KORČEKOM (Občiansky klub).

- Problém s nízkym stavom sme začali riešiť - zvýšením rozpočtu. Začali sme so sociálnym systémom a od júna trvá informačná kampaň. Zatiaľ sa nám prihlásilo asi 112 záujemcov, ale vyhodnotenie príde až koncom roka. Bol by som rád, keby sa nám podarilo zaviesť okrem už zavedených príspevkov a príplatkov aj príspevok na bývanie.

Znamená to teda, že sa hlási veľa záujemcov, ktorí nežijú v Bratislave?

- Záujemcov mimo hlavného mesta je asi sedemdesiat percent. Zhruba štyridsať percent z tých, ktorí prejavili záujem, sú ženy a vek uchádzačov je od 21 do 45 rokov.

Viete si predstaviť, že by ste policajtovi sľúbili plat, povedzme, 30-tisíc korún?

- Už sme dosť blízko spomínanej hranice, pretože priemerný plat v mestskej polícii je na úrovni 25- až 26-tisíc korún. Ak by sme rozšírili sociálne výhody o spomínaný príspevok na bývanie, k tým 30 tisícom by sme sa veľmi priblížili.

V čom sú rezervy v práci mestských policajtov a čo by ste naopak vyzdvihli?

- Vo všeobecnosti som s prácou mestskej polície spokojný. Nie som spokojný s individuálnymi javmi. Bol som veľmi nahnevaný, keď sa stalo, že policajti spali v aute. Rezervy sú aj v počte priestupkov dohovorom. Opakované by mali trestať bez pardonu a vyššou hornou hranicou sadzby. V individuálnych prípadoch, napríklad keď ide o agresívnych vodičov alebo majiteľov „veľkých“ áut, by mohli postupovať aj razantnejšie.

Ako funguje kontrola mestských policajtov v teréne?

- Riešime ju prostredníctvom náčelníčky a ďalších ľudí. Každá hliadka má určený okruh pohybu a prostredníctvom vysielačiek sa hlási každých 30 minút. Kontrola sa dá zdokonalovať. V súčasnosti robíme obstarávanie na kamerový systém, ktorého súčasťou bude aj GPS systém. Ten chceme na budúci rok namontovať do každého vozidla, aby sme mali o pohybe hliadky prehľad.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?