Pentagónu nestačia malé úpravy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na pozornosť, ktorú sme venovali v uplynulých číslach bloku budov vo Vrakuni, nazývanom Pentagón, podráždene reagovalo viacero čitateľov - podľa nich sa okolie nedá udržiavať, kým bude mestským centrom povaľačov.

Ide zrejme aj o reakciu na príspevok predstaviteľky Hydrostavu, a.s., v konkurze, ktorá apelovala, aby si okolo objektov robili poriadok aj vlastníci bytov. Obyvatelia však argumentujú, že zbytočne budú robiť poriadok, keď ho bezdomovci a narkomani doslova o niekoľko minút zrušia. Tieto slová potvrdila aj starostka mestskej časti Vrakuňa Ľudmila Lacková: „Môžem nad nimi stáť, aby si odniesli svoje matrace, v tej chvíli, ako odídem, sa vrátia.“ Uviedla tiež, že obyvatelia navrhujú zbúrať múrik, ktorý slúži ako zástena pre bezdomovcov, mestská časť to však dovoliť nemôže, lebo nie je majiteľom objektu. Grupujú sa tu však narkomani z celého mesta. Okrem toho dodnes nie je jasné, či múrik nie je čiernou stavbou, ktorá vznikla v rámci známej akcie „Z“. Tu by najviac pomohlo, keby sa spoločenstvo vlastníkov bytov v týchto objektoch dohodlo s Hydrostavom, to sú asi jediné inštitúcie, ktoré môžu niečo urobiť. Situáciu komplikuje, že ľudia nemajú záujem v tomto dome bývať, predávajú byty a tie si kupujú práve díleri. Riešenie už asi nie je, ak sa na začiatku obyvatelia nedohodli na tom, že sa sťahovať nebudú - do neznesiteľnej situácie ich dostal jav, ktorému nechtiac svojim odchodom napomáhajú.

Mestská časť podľa starostky rokovala už aj s mestskou políciou, s protidrogovým útvarom a najrôznejšími stupňami štátnej polície, ale vyčistenie Stavbárskej ulice od drogovej kriminality a bezdomovcov sa nedarí. Mestská polícia podľa vyjadrenia jej hovorcu situáciu monitoruje, ale právo zakročiť nemá, nanajvýš ak zahlásiť trestný čin štátnej polícii.

Podľa hovorkyne štátnej polície Aleny Toševovej tu policajti vykonali rôzne opatrenia a budú v tom pokračovať. Polícia vidí ako jednu z príčin vysokej kriminality prostredia i to, že tu býva značná časť sociálne slabších občanov, to znamená veľkú migráciu osôb, z čoho vyplýva narušovanie verejného poriadku a problém s drogami. Napriek tomu objekt vraj vo dne v noci kontrolujú hliadky vrátane motorizovaných a hliadky so psami. Výsledkom je trvalý prílev zadržaných osôb na políciu, do konca septembra 2005 to bolo 242 osôb. Zistilo sa 51 prípadov distribúcie drog a ďalších 11 trestných činov, väčšinou násilného charakteru. Polícia spolupracuje s protidrogovou jednotkou, uvádza hovorkyňa, ale aj podľa nej je riešenie situácie len v spojení síl všetkých zainteresovaných vrátane obyvateľov Pentagónu.

Páčil sa vám článok?