Staromestskí upratovači na Šafárikovom námestí narobili robotu upratovačom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Severná časť Šafárikovho námestia skutočne nevyzerá ako oddychový priestor v absolútnom centre mesta, okrem opadaného lístia sa tam kopia odpadky po ľuďoch, prespávajú tam tuláci, majitelia bufetov si tam umývajú autá.

Čitatelia sa redakcii sťažujú aj na to, že sa boja po zotmení týmto priestorom prechádzať, pretože podivné existencie si až príliš dotieravo „vyberajú mýto“ a tak sme oslovili hovorcu mestskej polície s otázkou, ako tam jej príslušníci zasahujú. Podľa hovorcu Petra Plevu, táto časť Šafárikovho námestia nepatrí mestu, ale je to súkromný pozemok. Na celom námestí zasahovala mestská polícia od nového roku do konca októbra viac ako dvestokrát, pričom odhalila aj jeden trestný čin, jej kompetencie sa však končia pri hraniciach pozemku, na ktorom stojí budova hospodárskej správy armády. Napriek tomu tam hliadky chodia, už ich prítomnosť odstrašuje niektoré živly.

Armáda však už nie je vlastníkom pozemku, odpredala ho podľa platných predpisov inej štátnej organizácii. Teraz je pozemok vo vlastníctve ministerstva práce, za ktoré odpovedal hovorca Martin Danko. Podľa jeho slov má ministerstvo na upratovanie Šafárikovho námestia uzatvorenú zmluvu so špecializovanou spoločnosťou a tá pozemok aj upratuje. Lenže je tu aj firma VEPOS, patriaca Starému Mestu, ktorá by mala upratovať druhú polovicu, okolo „kačacej fontány“. Podľa M. Danka to robí takto: „Už po dvakrát, v auguste a októbri, firma VEPOS likvidovala na našej ploche svoj drevný a listový odpad drvičkou, pričom vždy vznikla kopa vysoká asi 1,5 metra. K tomu pridali odpad a lístie aj firmy, ktoré upratujú parkovaciu plochu na Alžbetínskej ulici. Na uvedené skutočnosti sme upozornili aj pracovníkov mestskej časti Staré Mesto.“ Ďalej M. Danko uvádza, že najatá firma odpad odpratala, trvalo to však dlhšie, lebo nemali vyrátanú kapacitu kontajnerov aj na cudzí odpad.

V odpovedi ďalej uvádza, že dodávateľská firma pružne reaguje na každé upozornenie a posiela svojich pracovníkov odstrániť špinu. Problémom teda zrejme zostáva dilema, kto má dbať na to, aby priestor ihneď po vyčistení neznečistili tuláci a predajcovia.

Páčil sa vám článok?