Novomešťania ohrozujú zber odpadu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Nové Mesto požiadala svojich občanov, aby verbálnymi útokmi a úmyselným znečisťovaním verejných priestranstiev neznepríjemňovali prácu zberačom odpadkov, tzv. ochrancom čistoty.

Hrozí totiž, že pre takéto správanie niektorých Novomešťanov už o túto prácu nebude mať v mestskej časti záujem dostatočný počet ľudí. Informovala o tom vedúca referátu životného prostredia novomestského miestneho úradu Miriam Kamhiyehová. Ako ďalej uviedla, už od začiatku tohto leta sa stupňujú útoky proti zberačom odpadkov, ktorých na trojmesačné pracovné zmluvy zamestnáva Nové Mesto. Verejné priestranstvá čistí denne 18 dôchodcov, z ktorých každý má vlastný rajón. „Väčšina ľudí vníma ich prácu pozitívne, pribúdajú však takí, ktorí ochrancom čistoty nadávajú a svoje smeti vyhadzujú z okien alebo im odpadky vysypú úmyselne na chodník, niektorí dokonca zberačom odpadky položia pred dvere ich bytu,“ povedala M. Kamhiyehová. „Verejné priestranstvá chceme takýmto spôsobom dočisťovať aj naďalej,“ uviedla a dodala, že „ochrancovia čistoty sú síce veľmi trpezliví ľudia, bojíme sa však, či ich podobné nepríjemnosti od tejto práce neodradia“.

Podľa M. Kamhiyehovej už uvažovali aj o tom, že by zberačov odpadkov chránili mestskí policajti. „V mestskej časti ich však toľko nie je a nie je ani možné, aby sa počas svojho pracovného času sústredili iba na ochranu zberačov pred nedisciplinovanými občanmi,“ povedala. Ako upozornila, občania by si mali uvedomiť, že ak budú pri znečisťovaní verejných priestranstiev prichytení, mestskí policajti ich môžu sankcionovať podľa platných právnych predpisov. Ako uviedol hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva, nie je možné, aby mestskí policajti nepretržite strážili čističov ulíc. Ak sa však takéto prípady vyskytnú, vedúci tejto skupiny by mal ihneď kontaktovať mestských policajtov či už na čísle 159 alebo príslušnú okrskovú stanicu v mestskej časti.

Nové Mesto má problémy s disciplínou svojich občanov aj pri separovaní komunálneho odpadu. V tzv. zberných hniezdach, kde sú zberné nádoby na oddelené zložky odpadu - papier, sklo a plasty, čoraz viac pribúdajú množstvá netriedeného odpadu, ktorý občania hádžu na kopu v okolí zberných nádob. Podľa M. Kamhiyehovej spoločnosť, ktorá nádoby na separovaný zber do Nového Mesta umiestnila, upozornila miestny úrad, že ak budú ľudia kopy netriedeného odpadu pri zberných hniezdach vytvárať aj naďalej, zberné miesta zruší a nádoby odtiaľ odvezie. „Preto občanov vyzývam, aby do nádob určených na separovaný zber ukladali iba odpad, ktorý tam patrí a neznečisťovali okolie zberných nádob,“ dodala.

Páčil sa vám článok?