Mestskí a štátni policajti sa nespoja

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pôvodný projekt vytvorenia metropolitnej polície, ktorého podstatou bolo zlúčenie súčasnej mestskej polície s poriadkovými zložkami štátnej polície, sa v tejto podobe nerealizuje.

Podľa pôvodných predpokladov v metropolitnej polícii mali slúžiť mestskí policajti a príslušníci poriadkovej zložky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Návrh rátal s tým, že budú mať väčšie kompetencie ako súčasná mestská polícia. Metropolitná polícia pritom nemala byť samostatnou inštitúciou vytvorenou zo súčasnej mestskej polície, ale mala byť súčasťou poriadkových zložiek Policajného zboru. Postavenie mestských policajtov sa malo zmeniť v tom, že namiesto zamestnaneckého pomeru mali byť v služobnom pomere. Metropolitní policajti by mali takisto viac právomocí ako mestskí policajti.

Zamýšľané spojenie mestských a štátnych policajtov podľa našich informácií nenachádzalo dostatočnú podporu na ministerstve vnútra. Dôvodom mali byť predovšetkým mnohé legislatívne prekážky, výhrady mali aj viacerí odborníci na silové zložky. Takéto riešenie však nenašlo podporu ani na pôde samosprávy, napríklad u gesčnej komisie mestského zastupiteľstva pre ochranu verejného poriadku. Dôvodom zrejme bola obava, že mesto stratí dosah na riadenie mestskej polície.

Zmeny, ktoré čakajú bratislavskú mestskú políciu, teda napokon nebudú také radikálne, ako sa pôvodne predpokladalo. Najvýraznejšou zmenou zrejme bude pokračovanie zavádzania tzv. okrskového systému, založenom na rozdelení mesta na okrsky, v ktorých budú pôsobiť najskúsenejší mestskí policajti s viacročnou praxou. Prvých okrskových policajtov mestská polícia uviedla do praxe začiatkom júla tohto roka. Pôsobia v Horskom parku, Rusovciach, na Kuchajde, v Podunajských Biskupiciach a v Devíne - Devínskej Novej Vsi. Medzi základné vlastnosti okrskových policajtov patrí dôkladná znalosť svojho okrsku, schopnosť pracovať a konať samostatne, komunikatívnosť a akcieschopnosť. Mestská polícia postupne do konca roka ďalších 50 okrskových policajtov.

Páčil sa vám článok?