V Istrocheme v noci z piatka na sobotu horelo

1.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

V chemickom závode Istrochem v noci na dnes horelo. Požiar na mieste okrem závodných požiarnikov hasili aj 14 príslušníci Hasičského a záchranného útvaru mesta Bratislava so štyrmi vozidlami.

Ako uviedol operačný dôstojník mestských hasičov Jozef Uhrák, požiarnici z hasičského závodného útvaru požiadali o pomoc po pol dvanástej v noci. Požiar sa podľa neho podarilo zlikvidovať po polnoci a hasiči sa na útvar vrátili pred jednou hodinou ráno.

Stála služba Sekcie krízového manažmentu a civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR nemá o požiari žiadne informácie. Ako vysvetlil pracovník stálej služby, išlo o malý závodný požiar a Istrochem nemal povinnosť ich o ňom informovať. Sekcia taktiež nemá žiadne informácie o únikoch chemických látok do ovzdušia. Istrochem bude na požiar reagovať v pondelok tlačovým vyhlásením.

Chemický závod Istrochem sa zaoberá produkciou gumárenských chemikálií, priemyselných trhavín, agrochemikálií, polypropylénových vlákien a farebných koncentrátov.

AKTUALIZOVANÉ: Požiar v Istrocheme neohrozil ľudí ani ovzdušie (2.12.2007, 11:17)

V piatok v neskorých večerných hodinách došlo v bratislavskom Odštepnom závode Istrochem, patriacom spoločnosti Duslo, a.s., k požiaru vo výrobnej jednotke urýchľovače, v časti sušiarne, uviedol vo vyhlásení podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ Duslo, a.s., Ondrej Macko.

Ako spresnil, príčinou požiaru bolo prasknuté tesnenie na tlakovom filtri v priestore spracovania finálneho produktu. Pri požiari nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb ani k ohrozeniu a škode na životnom prostredí, čo potvrdil aj monitoring vykonávaný v čase požiaru v jeho bezprostrednej blízkosti a okolí Istrochemu.

Požiar bol lokalizovaný a následne uhasený jednotkami závodného hasičského útvaru, ktorému neskôr vypomohli aj hasiči Hasičského a záchranného útvaru hl. mesta Bratislavy.

V súčasnosti už prebiehajú intenzívne práce súvisiace s obnovením výroby aj v tejto časti technológie a vyčíslením škôd na majetku. O udalosti boli informované príslušné orgány štátnej správy v zmysle platnej legislatívy, pripomenul O. Macko.

(tasr, sita)

Páčil sa vám článok?