Sú v mestskej polícii zlodeji áut?

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na dôveryhodnosť mestskej polície v Petržalke padol tieň - v médiách sa objavili informácie o údajných čudných praktikách tamojšieho veliteľa, o petícii, ktorú spisujú mestskí policajti, i o tom, že sú medzi nimi zlodeji áut.

V petícii sa údajne okrem iného píše, že veliteľ stanice Mestskej polície v Petržalke núti policajtov vyberať dve pokuty denne a tým, ktorí túto „normu“ nesplnia, údajne hrozí pracovnoprávny postih. So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na hovorkyňu Mestskej polície v Bratislave Sylviu Miňovskú.

„V interných predpisoch nie je žiadne ustanovenie, ktoré by takúto povinnosť policajtovi ukladalo,“ uviedla. „Policajti totiž okrem vyberania pokút, ktoré zďaleka nie je ich jedinou povinnosťou, vykonávajú aj množstvo ďalších činností. O rozsahu ich povinností si možno vytvoriť predstavu zo znenia zákona o obecnej polícii, ktorý výslovne stanovuje základné úlohy a základné povinnosti mestskej polície. Okrem toho ďalšie úlohy pre mestských policajtov vyplývajú zo všeobecne záväzných nariadení.“

Ako dodala, obsah petície mestských policajtov Okresnej stanice Bratislava V - tak znie jej oficiálny názov - je predmetom preverovania. „Bola vytvorená osobitná komisia, ktorá preveruje všetky skutočnosti uvedené v petícii, teda aj obvinenie týkajúce sa nútenia vyberať pokuty,“ uviedla S. Miňovská. Na tvrdenia, že medzi pracovníkmi mestskej polície v Petržalke sú aj ľudia, ktorí sa v minulosti živili krádežami áut, reagovala odmietavo. „To je vylúčené,“ vyhlásila.

„V zmysle zákona o obecnej polícii musí každý jej zamestnanec preukázať svoju občiansku bezúhonnosť predložením výpisu z registra trestov. V súvislosti s účinnosťou zákona o verejnej službe 1. apríla 2002 sa opätovne preverovala občianska bezúhonnosť, už ako povinnosť zo zákona, a všetci zamestnanci vo verejnej službe, teda aj v Mestskej polícii, boli povinní predložiť výpis z registra trestov. Z toho vyplýva, že zamestnancom Mestskej polície sa nemôže stať osoba, ktorá by mala záznam v registri trestov. Pokiaľ niekto má poznatky o páchaní trestnej činnosti, je zo zákona povinný oznámiť to na Policajný zbor, ktorý oznámený skutok prešetrí. Takéto oznámenie na zamestnanca Mestskej polície nebolo podané.“

Podobné obvinenia S. Miňovská preto označila za hrubé ohováranie a poškodzovanie dobrého mena Mestskej polície. Čo dodať? Podľa hovorkyne preverovanie celej tejto záležitosti zatiaľ nebolo ukončené. Ako ubezpečila, po ukončení prešetrovania bude prijatý záver, ktorý Mestská polícia poskytne médiám. Kedy to bude, nevedela ani odhadnúť. V každom prípade platí, že keď budú v tejto kauze známe nejaké nové skutočnosti, na stránkach našich novín sa k nej ešte vrátime.

(ver)
Páčil sa vám článok?