Kamery kriminálnikov očividne odrádzajú

17.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Monitorovací kamerový systém, ktorý prevádzkuje Mestská polícia, sa rozrastá - v súčasnosti je v prevádzke už 26 kamier, ktoré sú rozmiestnené v štyroch mestských častiach.

V Starom Meste je 12 kamier, v Ružinove päť, v Novom Meste taktiež päť a v Petržalke štyri. Vlani najviac kamier pribudlo v Novom Meste - inštalovali ich na Poluse, na Junáckej ulici, na Kuchajde, na Trnavskom mýte a na Račianskom mýte. Na základe priestupkov zistených prostredníctvom kamier sú usmerňované hliadky Mestskej polície, v prípade zistenia trestného činu sú vyrozumené útvary Policajného zboru.

Kamery prispievajú k prehlbovaniu spolupráce medzi oboma policajnými zložkami, a to nielen z iniciatívy Mestskej polície, ale aj z iniciatívy Policajného zboru. Nie sú ojedinelé prípady, keď pracovníci kriminálnej polície pri objasňovaní trestných činov žiadajú o nahliadnutie do záznamov, prípadne o sledovanie nimi pripravenej akcie priamo z monitorovacieho strediska Mestskej polície.

Z hodnotení riaditeľov útvarov Policajného zboru vyplýva, že v tých miestach, ktoré sú v zámeroch kamery, sa znižuje výskyt trestnej činnosti. Podľa štatistiky Policajného zboru sa výskyt pouličnej kriminality v miestach inštalácie kamier znížil až o 40 percent. Inak povedané, kriminálnici sa týmto miestam vyhýbajú, takže kamery majú aj preventívny význam. Kamier však ešte stále nie je dosť, preto nie sú monitorované všetky lokality, kde dochádza k protispoločenskej činnosti.

Piata etapa projektu predpokladá umiestnenie jednej kamery na Krížnej ulici s cieľom navzájom prepojiť kamerové systémy mestských častí Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov. Predpokladá sa, že finančné prostriedky na realizáciu tohto projektu vo výške asi pol milióna korún budú získané zo štátneho rozpočtu z časti určenej na prevenciu.

Výhľadovo sa plánuje zavedenie mestského kamerového systému aj v teritóriu Okresnej stanice Mestskej polície Bratislava 4, pričom je snaha zjednotiť finančné prostriedky jednotlivých mestských častí.

(ver)
Páčil sa vám článok?