Metropolitnú políciu majú aj v Paríži

10.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zámer hlavného mesta pretransformovať súčasnú Mestskú políciu na metropolitnú políciu pretrváva. Niekoľkoročné skúsenosti s takouto štruktúrou majú aj vo Francúzsku.

O metropolitnej polícii a modeli jej úspešného niekoľkoročného fungovania vo Francúzsku prednedávnom rokovala náčelníčka bratislavskej Mestskej polície Zuzana Zajacová s atašé pre vnútornú bezpečnosť zastupiteľského úradu Francúzska v Bratislave Guy Le-Queuexom.

Vo Francúzsku je metropolitná polícia výsadou hlavného mesta a okrem poriadkovej a dopravnej polície zahŕňa aj časť kriminálnej. Témou rokovania boli aj otázky bezdomovcov, s ktorými sa stretávajú policajti tak v Bratislave, ako aj v Paríži. Atašé pre vnútornú bezpečnosť prisľúbil Zajacovej pomoc pri budovaní metropolitnej polície, ktorá by časom mala vzniknúť aj v našom hlavnom meste.

V Bratislave by mala pôsobiť metropolitná polícia na európskej úrovni a malo by v nej kooperovať čo najviac ľudí. Transformácia si podľa Zajacovej vyžiada zhruba deväť legislatívnych zmien. Ráta sa s tým, že mestskí policajti by neboli v zamestnaneckom vzťahu, ale v služobnom pomere tak ako príslušníci Policajného zboru.

Na rokovanie parlamentu by sa mal materiál dostať v budúcom roku. Vznik novej organizačnej zložky by sa mal výrazne prejaviť aj na kvalite práce policajtov.

(ver, sita)

Páčil sa vám článok?