Opustené chaty sú ľahkým terčom pre zlodejov, zabezpečte si ich proti vlámaniu

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dovolenky a babie leto sa skončilo a rekreačné chaty opúšťame na niekoľko mesiacov. A to je situácia, z ktorej ťažia zlodeji. Chatové osady sú prázdne a do karát im hrá aj ich odľahlosť, takže majú dostatok času nerušene „pracovať“.

Napríklad na policajné oddelenie v Trnávke nedávno prišiel pán Ján oznámiť, že jeho chatka v záhradkárskej oblasti  Malá osada bola v čase od 15. do 26. novembra vykradnutá. Neznámy páchateľ vnikol dnu tak, že vypáčil vchodové dvere v oblasti zámku a odniesol si, čo sa dalo. Záhradnú techniku, elektrospotrebiče, kuchynský riad a dokonca aj zaváraniny. Celková škoda sa vyšplhala na výšku takmer 20-tisíc korún.

Keďže chaty sú na odľahlých miestach, je nemožné zaručiť ich nedobytnosť. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave však napriek tomu chatárom ponúka niekoľko dobrých rád. Napojenie na  signalizačný pult  je účinné, iba ak je objekt umiestnený vo vzdialenosti 15 minút cesty od polície alebo z centra bezpečnostnej služby, ktorá vykonáva zákrok. Pri ochrane sa treba zamerať na najzraniteľnejšie miesta, ktorými sú okná, dvere (aj tie, ktoré vedú na balkón a terasu), a priechody z garáží alebo iných priľahlých objektov. V drevených chatkách sa odporúča spevniť dvere plechom primeranej hrúbky. Tak ako v byte aj tu platí zásada, že dobrý zámok odradí každého zlodeja.

Okná ochránia okenice so závorami, mreže, ale aj bezpečnostné fólie. Oplatí sa investovať do masívnej konštrukcie okenných krídel a rámom  okien, ktoré musia byť riadne ukotvené v murive. Pozornosť treba venovať aj riadnemu prichyteniu pántov k rámu a krídlu okna. V týchto rekreačných objektoch si ich majitelia na rozdiel od bytov nemôžu dovoliť  vytvárať ilúziu, že sú niekde blízko. Pred odchodom  treba dobre skontrolovať všetky okná, či sú zatvorené. Okenice treba zaistiť závorami,  skontrolujte aj mreže a zámky. Netreba zabúdať na rebríky a akékoľvek náradia, ktoré by mohli zlodejom pomôcť. Pozor aj na pivnicu i zásobovacie šachty.

Je potrebné si uvedomiť, že ochrana majetku je najmä na pleciach vlastníka. Odcudzené veci majú pre majiteľa hodnotu, ktorá sa nedá nahradiť peniazmi, a preto investícia do akýchkoľvek ochranných prostriedkov riziko takýchto strát znižuje. Všetky spomenuté kroky je dobré doplniť vhodne uzavretou poistnou zmluvou, ktorá vám zaručí aj plnenie nárokov pri odcudzení alebo zničení vecí.

(ver)
Páčil sa vám článok?